Топ-100
Back

ⓘ Basa Cina iku péranganing basawangsa Sino Tibet. Sanadyan akèh wong Cina nganggep manéka varian basa Cina lésan minangka siji basa, variasi sajeroning basa-basa ..



                                               

Basa Syong

Basa Syong utawa basa Syèng yaiku basawangsa Cina kang akeh kocap ing propinsi Hunan uga ing Kwangsyi Lor, Kwicow, lan Hubey. Para juru widya mara basa Syong dumadi limang bageklumpuk yaiku Chang-Yi, Low-Syaw, Hengcow, Cen-Syu, lan Yong-Cwan. Carabasa Low-syaw kang uga karan basa Syong Lawas isih mbedakake telung jinis wyanjana saka basa Cina Tengahan. Basa Syong uga kena paribawa kang akeh saka basa Mandharin ing telung saka papat laladan pocapan basa Syong lan basa Kon ing propinsi Cyangsyi kang mbiyen katekan wong menyang Hunan saka jaman rajawangsa Ming.

                                               

Basa Kon

Basa Kon yaiku klumpukan basawangsa Cina kocap dening akeh wong ing propinsi Jiangxi uga ing laladan kaya ta Hunan, Hubei, Anhui, lan Hogkyen. Basa iki paling cedhak kalawan basa Hagkah ing prakara swarawidya. Basa Kon nduwe akeh carabasa lan carabasa Lanchong kang dianggep dadi basa bakune.

                                               

Shahe fen

                                               

Urang pedhes

Udang cabai yaiku sajian saka udang tumis ing saus cabai ing masakan Cina. Iki kalebu bagean saka masakan Sichuan lan Shanghai. Ing masakan Cina Jepang, ebi-chiri asale saka masakan Szechuan gaya Shanghai. Iki kalebu udang goreng tumis ing saus cabai. Iki nduweni sejarah ing Jepang. Miturut seri TV Iron Chef, udang saus cabai ditemokake dening Chen Kenmin, bapak saka Iron Chef Chinese Chen Kenichi. Ing masakan Cina Korea, urang iki diarani kkansyo-saeu, jeneng sing kalebu tembung kkansyo sing asale saka basa Cina gān shāo lan saeu tegese "urang" ing basa Korea, utawa cabai-saeu kanthi temb ...

                                               

Hanzi prasaja

Aksara Tionghoa prasaja yaiku siji saka rong set aksara standar basa Tionghoa katulis kontemporer. Set kang liyané yaiku Hanzi tradhisional/Basa Tionghoa Tradisional. Hanzi tradhisional yaiku aksara Tionghoa kang diprasajakake kanthi resmi déning pamaréntah Républik Rakyat Cina ing upaya ningkatake keprigelan maca tulis. Nanging ing perkembangane prasajan iki malah akèh nuwuhaké karancuan karo pamaca tradhisional lan ngilangaje kaendahan artistik hurupe.

                                               

Bubuk limang rempah

Bubuk rempah-rempah lima yaiku salah sawijining jinis campuran rempah - rempah saka lima utawa luwih rempah-rempah sing digunakake biasane ing meh kabeh cabang masakan Cina lan masakan Vietnam. Lima rempah-rempah nuduhake limang unsur tradisional Tionghoa. Sanajan ana macem-macem jinis, campuran kang paling umum yaiku: Kayu manis Cina rogougu 肉桂 Cengkeh dīngxiāng 丁香 Mrico Sichuan huājiāo 花椒 Fennel wiji xiǎohuíxiāng 小茴香 Anise Star bājiǎo 八角 Resep-resep kang liyane bisa uga ngemot wiji anise, oyod jahe, pala, kunir, polong amomum villosum shārén 砂仁, Amomum cardamomum pols báidòu ...

Basa Cina
                                     

ⓘ Basa Cina

Basa Cina iku péranganing basawangsa Sino Tibet. Sanadyan akèh wong Cina nganggep manéka varian basa Cina lésan minangka siji basa, variasi sajeroning basa-basa lésan mau sabandhing karo variasi-variasi sing ana sajeroning umpamané basawangsa Rum; basa katulisé uga wis owah wanguné sairing karo lumakuning wektu, sanadyan luwih alon dibandhingaké karo wangun lisané. Mula saka iku, bisa ngluwihi variasi-variasi sing ana sajeroning wangun lisané.

Saperangan basa-basa Cina kang ana kaya ta basa Mandharin, basa Kwongtung, basa Ngu Syanghay, basa Hagkah utawa basa Kek Ind: Hakka, basa Tyocyu Ind: Tiociu, lan basa Hogkyen. Basa-basa mau amarga ana sing cedhak siji lan sijine kamangka bisa rada ameh padha sithik-sithik cara omonge lan bisa padha-padha dimangreteni. Ananging, manawa adoh kaya ta basa Hogkyen lan basa Mandharin kamangka cara omonge wis beda adoh. Dadi ora bisa padha-padha dimangreteni siji lan sijine kajaba yen wis sinau kanggo mangreteni owahing swara lan owahing teges tembung utawa pamilihing tembung.

Watara 1/5 sing andunungi donya migunakaké salah siji wangun basa Cina minangka panutur asli, mula yèn dianggep siji basa, basa Cina minangka basa kanthi gunggung panutur asli paling akèh ing donya. Basa Cina dituturaké sajeroning wangun standaré, Mandharin iku nagarabasaning Cina lan Taywan, salah siji saka papat nagarabasaning Singgapur, lan salah siji saka enem basa resmi PBB.

                                     

1. Uga delengen

  • Basa Buyang
  • Basa Syong
  • Basa Cina lésan
  • Basa Hogkyen
  • Basa Cina katulis
  • Basa Kon
  • Pratélan tembung silihan saka basa Cina sajeroning basa Jawa
  • Basa Ngu
  • Patang Laras Basa Cina Tengahan
  • Basa Ban
  • Basa Cina Tengahan
  • Basa Yüt basa Yit
  • Basa Hoysan
  • Basa Cina Kuna
  • Basa Mandharin
  • Aksara Cina
  • Basa Kwangtung
                                     

2. Rujukan

  • Hannas, William. C. 1997. Asias Orthographic Dilemma. University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1892-X paperback; ISBN 0-8248-1842-3 hardcover
  • Norman, Jerry. 1988. Chinese. New York, NY: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22809-3 hardcover.
  • DeFrancis, John. 1990. The Chinese Language: Fact and Fantasy. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 0-8248-1068-6
                                     

3. Pranala njaba

  • I Love Chinese Basa Cina.
  • Kamus basa Tionghoa
  • Learn Chinese Belajar basa Cina.
  • Belajar basa Tionghoa Basa Inggris: Sawijining wikibook.
Douhua
                                               

Douhua

Douhua minangka bentuk cendhak doufuhua. Yaiku nyamikan Cina sing digawe nganggo tahu empuk banget. Iki uga diarani puding tahu lan puding kedele.

Yaka mein
                                               

Yaka mein

Yaka mein minangka salah sawijining jinis sup mi ditemokake ing akeh restoran Creole ing New Orleans. Iki uga kalebu jinis mi gandum Cina.

Misua kerang
                                               

Misua kerang

Misua kerang utawa oamisoir kalebu sup mi sing populer ing Taiwan. Bahan utamane yaiku kerang lan misua. Salah sawijining papan sing kawentar yaiku ing dalan Dihua, Dadaocheng, Taipei. Macem-macem bihun coklat sing digunakake kanggo sajian iki digawe utamane karo glepung gandum lan uyah, lan entuk warna sing unik amarga proses kukus sing menehi gula ing adonan, supaya bisa dimasak suwene luwih suwe tanpa rusak.

Tèh teraté
                                               

Tèh teraté

Cithakan:Infobox teaCithakan:Infobox tea Teh Lotus minangka salah sawinining jinis ombenan saka infus sing digawe saka godhong lotus, kembang, oyot, woh, wiji, utawa embrio. Dikenal kanthi jeneng liánchá 莲茶, 蓮茶, ing basa Korea. Uga dikenal minangka trà sen ing basa Vietnam.

Phá lấu
                                               

Phá lấu

Phá lấu minangka salah sawijining jinis olahan arupa sajian Vietnam saka Kutha Ho Chi Minh, digawe saka daging babi lan gamping sing dikemas ing stok bubuk wangi lima rempah-rempah Tongkat kayu cilik digunakake kanggo njupuk daging, banjur dicelupake ing mrico, jeruk nipis / kumquat lan saus iwak cabai lan disajekake nganggo nasi, mi utawa banh mi. Ing Kamboja, panganan kasebut diarani paklov.

Lai fun
                                               

Lai fun

Lai fun minangka macem-macem mi Cina sing cendhak lan kenthel. Umume ditemokake ing wilayah Delta Sungai Mutiara lan sawetara derajat ing antarane Chinatowns luar negeri. Jeneng kasebut asale saka basa Kanton. Lai fun bisa uga diarani canh bhanh dening wong Vietnam, mula digawe saka glepung beras lan pati tapioka.

Yi bua
                                               

Yi bua

Yi bua minangka kuih tradisional Hainan. Iki minangka pangsit kukus Hainan sing digawe saka adonan tepung ketan. Uga dikenal kanthi kuih e-oua, diisi karo gula aren sing dicampur manis karo parutan klapa parut, wiji wijen panggang lan kacang panggang sing diremuk, dibungkus nganggo lembaran godhong gedhang sing dicet ing bentuk cangkir suling, lan biasane ditandhani nganggo gosong abang pewarna panganan. Kuih iki biasane dilayani sajrone pesta pernikahan lan perayaan purnama bayi.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →