Топ-100
Back

ⓘ Myanmar. Persatuan Myanmar iku nagara ing Asia Kidul-Wétan. Nagara kanthi wiyar 680 km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militèr wiwit kudeta taun 1988. Na ..



                                               

Tahu Burma

Tahu Burmese minangka panganan sing asale saka Shan, digawe saka banyu lan glepung saka kacang polong kuning lan glepung pitik versi Burma, uga dikenal minangka tepung besan, kanthi cara sing padha karo polenta. Glepung dicampur karo banyu, kunir, lan uyah lan dipanaskan, aduk terus, nganti konsistensi krim. Banjur ditransfer menyang tray lan diijini disetel. Uga bisa digawe nganggo kacang garing tinimbang glepung olahan. Ing proses iki, kacang bolo garing direndhem sewengi. Sawise polong wis dihidrasi maneh, mula banjur diresiki dadi puri kanthi cairan sing digunakake kanggo ngrendhem pol ...

                                               

Jendi Pangabean

Jendi Pangabean lair rikala 10 Juni 1991 ana ing Sugi Waras,Muara Enim. Jendi iki ora padha karo pawongan liyané, amarga dhèwèké kalebu ABK utawa duwèni kabutuhan khusus ana ing sikilé. Ananging Jendi kalebu wong sing duwèni préstasi apik ana ing cabang olahraga renang. Kepara dhèwèké kondhang kawentar nganti tekan negeri manca.

                                               

Mont lin maya

Mont lin maya iku sawijining panganan Burmese tradisional utawa Mont. Jeneng Burma secara harfiah tegese "cemilan bojo lan bojo", lan uga dikenal kanthi jeneng mont ok galay ing Mawlamyine.

                                               

Bir gandum

Bir Gandum ya iku salah sawijining jinis bir kang brewed karo sebagéyan gedhé saka gandum relatif kanggo jumlah didheplok gandum. Kaloro jinis utama yaiku Weißbier Jerman lan Witbier Belgia; jinis liyane kalebu Lambic, Berliner Weisse, lan Gose.

                                               

Kat kyi kaik

Kat kyi kaik, uga diarani Myeik kat kyi kaik, minangka panganan mie goreng Burma sing ana gandhengane karo kutha pesisir Myeik ing Myanmar Selatan. Iki kalebu mie beras sing jembar lan rata sing digoreng irisan cumi-cumi, taugeh, udang, kacang kebon kukus pe byok, bawang bombay, mrico lan kecap asin peteng. Wilayah iki misuwur ing daerah kasebut, sing ditemokake ing wilayah pesisir kidul Myanmar lan ing Yangon. Piring kasebut diwenehi jeneng kat kyi kaik Cithakan:Lit amarga nalika mi lan bahan-bahan mau digoreng ing wok, juru masak nggunakake gunting kanggo ngethok mie supaya gampang dimas ...

                                               

Énérgi panas bumi

Énérgi panas bumi minangka énérgi termal sing digawé lan disimpen ing Bumi. Énérgi termal minangka énérgi sing nemtokaké suhu materi. Énérgi panas bumi ing kulit bumi diwiwiti saka pembentukan planet asli lan kerak bahan radioaktif. Geothermal kata sifat asale saka basa Yunani γῆ, tegese Bumi, lan θερμός, tegesé panas. Panas internal bumi minangka énérgi termal sing diasilaké saka kerak radioaktif lan hawa panas terus saka pembentukan Bumi. Suhu ing watesan inti-mantel bisa uga luwih saka 4000 °C 7200 °F. Suhu lan tekanan sing dhuwur ing njero bumi nyebabaké sawetara watu lebur lan mantel ...

Myanmar
                                     

ⓘ Myanmar

Persatuan Myanmar iku nagara ing Asia Kidul-Wétan. Nagara kanthi wiyar 680 km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militèr wiwit kudeta taun 1988. Nagara iki sawijining nagara tumuwuh lan duwé populasi punjul 50 yuta jiwa. Kutha krajané ana ing Yangon sadurungé dipindhah déning pamaréntahan junta militèr ing Naypyidaw tanggal 7 November 2005.

Ing taun 1988, ana gelombang dhémonstrasi gedhèn sing nentang pamaréntahan junta militèr. Gelombang dhémonstrasi iki dipungkasi kanthi tindak kakerasan déning bala marang para demonstran. Luwih saka 3000 jiwa kaprejaya.

Sajeroning pemilu 1990 parté pro-dhémokrasi pimpinan Aung San Suu Kyi menang 82 persèn swara nanging asil pemilu iki ora diakoni rezim militèr sing kuwasa.

                                     

1. Pulitik

Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dicakaké déning pamaréntahan junta militèr tanggal 18 Juni 1989. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi péranganing nagara iki. Sanadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.

Sawetara nagara Éropah kaya Inggris lan Irlandia sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn tegesé nagara mau.

PBB, sing ngakoni hak nagara kanggo nemtokaké jeneng nagarané, migunakaké jeneng Myanmar, semono uga Prancis lan Jerman. Ing Jerman, kamentrian jaban rangkah migunakaké Myanmar, nanging mèh kabèh média Jerman migunakaké Burma.

Pamaréntah AS, sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep migunakaké Burma nanging mayoritas média gedhé kaya The New York Times, CNN lan Associated Press migunakaké Myanmar.

                                     

2. Pamérangan administratif

Myanmar dipérang dadi pitung praja pyine lan pitung divisi yin. Divisi mayoritas dipanggoni ètnis Bamar, sauntara praja mayoritas dipanggoni ètnis-ètnis minoritas tinamtu. Saben praja lan divisi banjur dipérang manèh dadi dhistrik-dhistrik.

Divisi

  • Divisi Bago
  • Divisi Irrawaddy
  • Divisi Sagaing
  • Divisi Magway
  • Divisi Mandalay
  • Divisi Yangon
  • Divisi Tanintharyi

Praja

  • Praja Rakhine Arakan
  • Praja Chin
  • Praja Mon
  • Praja Kachin
  • Praja Shan
  • Praja Kayah Karenni
  • Praja Kayin Karen
                                     

3. Kelompok ètnis ing Myanmar

  • Etnis Bamar/Burma. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buda, manggon ing sapérangan gedhé wewengkon nagara kajaba padésan.
  • Etnis Shan. Etnis sing nganut agama Buda sing isih kerabat karo ètnis Thai.
  • Etnis Kachin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen. Ètnis iki uga kasebar ing Cina lan India.
  • Etnis Mon. Etnis sing nganut agama Buda, manggon ing kawasan kidul cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Rohingya. Ètnis Muslim sing manggon ing saloré Rakhine, akèh sing wis ngungsi menyang Bangladesh utawa Thailand.
  • Etnis Karen. Suku sing nganut agama Buda, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajeroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
  • Etnis Chin. Akèh-akèhé nganut agama Kristen, manggon ing cedhak tapel wates karo nagara India.
  • Etnis Arakan. Uga karan Rakhine, lumrahé nganut agama Buda lan manggon ing pebukitan ing Myanmar kulon.


                                     

4. Pranala njaba

  • Online Burma Library
  • Situs resmi
  • Situs resmi pariwisata
  • Irrawaddy, situs médhia alternatif
  • Democratic Voice of Burma
  • Myanmar Travelnet - Myanmar´s Online Guide and Forum for Independent Travellers
Karipap
                                               

Karipap

karipap minangka cemilan sing asale saka Malaya. Iku cilik pie dumadi saka kare karo pitik lan kentang ing jero-gorengan utawa panggang jajanan Nihan. Kari cukup kenthel supaya ora metu saka kulite cemilan.

Mohnyin tjin
                                               

Mohnyin tjin

Mohnyin Tjin, minangka panganan khas Myanmar sing difermentasi sajian sayuran sing disimpen ing anggur beras lan maneka bumbu. Mirip karo Kimchi Korea lan Takana Tsukemono Jepang. Mohnyin Tjin misuwur digandhengake karo Shan lan minangka bumbu ing endi-endi kanggo panganan Shan kayata meeshay lan shan khauk swè. Mohnnyin tjin nuduhake akeh sayuran acar lan fermentasi. Jeneng kasebut tegese ijo sawi asem" lan godhong lobak putih acar uga digunakake ing versi sing paling umum.

Kuih kosui
                                               

Kuih kosui

Kuih kosui, uga dikenal minangka lompang kuih, punika salah sawijining jinis olahan tradisional Malaysia kuih saka masakan Peranakan. Kuih yaiku kue beras kukus sing digawe nganggo tepung tapioka lan glepung beras sing dibumbui karo gula aren lan pandan, lan dipangan nganggo klapa parut. Iki padha karo monte Myanmar lan kutsinta Filipina.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →