Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 68



                                               

Zingiberaceae

Suku temu-temuan utawa Zingiberaceae iku salah siji suku anggota tetuwuhan ngembang. Miturut sistem klasifikasi APG II suku iki kalebu sajeroning bangsa Zingiberales, klad commelinids. Zingiberaceae wujud familia gedhé dhéwé saka ordho Zingiberal ...

                                               

Zingiberales

Zingiberales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad commelinids, monocots miturut Sistem klasifikasi APG II). Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Zing ...

                                               

Ati

Ati wujud klanjer gedhé dhéwé ing njero awak, manggon ana njero gronggongan weteng sisih tengen, peneré ing sangisoré diafragma. Ati iku sawijining organ ing vèrtebrata, kalebu manungsa. Organ iki duwé peran wigati ing métabolisme lan duwé sapéra ...

                                               

Balung walikat

Scapula mbentuk pérangan posterior saka gelang bahu. Awangun pipih lan wajik. Sacara anatomis, duwé loro praèn lumah fascia, 3 pinggir margo, lan 3 pojok angulus. Ing pérangan anterior, ana fossa alur subscapularis, yakuwi papan nèmpèlé otot subs ...

                                               

Kulit kacang

Cekakan yaiku cangkang njaba kacang. Umume kacang-kacangan ora bisa dipangan lan dicopot sadurunge dipangan daging ing njero. Porositas sing dhuwur ndadekake dheweke uga ideal kanggo produksi karbon aktif kanthi pirolisis.

                                               

Getih

Getih iku cuwèran kang ana ing kabèh kéwan tingkat dhuwur kang duwé fungsi ngirimaké dat-dat lan oksigèn kang dibutuhaké déning jaringan awak, ngangkud bahan-bahan kimia asil metabolisme, lan uga minangka pertahanan awak saka virus utawa bakteri. ...

                                               

Aorta

Aorta iku arteri gedhé dhéwé ing awaké manungsa. Sumberé saka bilik kiwa jantung lan nggawa getih sing ngandhut oksigèn nuju kabèh pérangan awak ing parédharan sistemik.

                                               

Gili Langerhans

Pulo-pulo Langerhans iku péranganing pankreas sing ngandhut sèl-sèl endokrin. Ditemokaké ing taun 1869 déning anatpmis kaséhatan Jerman Paul Langerhans, pulo-pulo Langerhans wujud kira-kira 1 nganti 2% saka masa pankreas. Ana watara sak yuta pulo ...

                                               

Klanjer adrénal

Ing mamalia, klanjer adrenal iku klanjer endokrin wangun segitelu sing ana ing ndhuwur ginjel. Klanjer iki tanggung jawabé ngatur réspon stress ing sintesis kortikosteroid lan katekolamin, kalebu kortisol lan hormon adrenalin.

                                               

Pambuluh nadi

Pambuluh nadi utawa arteri iku pambuluh getih kang ana ototé kang nggawa getih saka jantung. Fungsi iki walikané fungsi pambuluh balik kang nggawa getih nuju jantung. Sistem sirkulasi wigati banget kanggo mempertahankan urip. Fungsi mligi yaiku n ...

                                               

Antibodi

Antibodi inggih punika glikoprotein kaliyan struktur katamtu ingkang dipunsèkrèsiakén saking pencerap limfosit-B yang telah teraktivasi menjadi sel plasma, dados respon saking antigen katamtu saha reaktif déning antigen mau. Sistém imunitas manun ...

                                               

Limpa

Limpa iku klanjer tanpa saluran kang magepokan karo lan duwé fungsi ngajuraké sèl getih abang tuwa. Limpa kalebu salah siji organ sistem limfoid, saliyané timus, tonsil, lan klanjer limfe. Sistem limfoid duwé fungsi kanggo ngayomi awak saka karus ...

                                               

Dhegelen

Degelen kang asring disebut konstipasi yaiku gangguan sistem pencernaan manungsa ngalami panumpukan feces sing gedhe banget dadi angel kanggo dibuwang saka utawa diwetokaké lan bisa nimbulaké rasa lara kang gedhe kanggo panandang. Degelen kuat ug ...

                                               

Klèwèr usus

Klèwèr usus utawa apèndhik iku organ tambahan ing usus buntu. Infèksi ing organ iki karan apèndhisitis utawa radhang klèwèr usus. Apèndhisitis kang parah bisa njalari klèwèr usus pecah lan dadi nanah ing njeron gronggongan abdhomèn utawa pèritoni ...

                                               

Maag

Gastritis utawa radhang lambung utawa tukak lambung yaiku lelara kang ana weteng, utamané ana lambung amarga tatu utawa radhang kang nyebabaké weteng krasa lara, mules, lan perih.

                                               

Usus

Usus iku péranganing sistem pencernaan kang diwiti saka lambung nganti anus. Usus kapérang dadi rong pérangan yaiku: usus cilikl lan usus gedhé. Usus cilik kapérang manèh dadi duodenum, jejunum, lan ileum, déné usus gedhé kapérang dadi cecum, kol ...

                                               

Usus kosong

Usus kosong utawa jejunum iku pérangan kapindho saka usus alus, ing antarané usus rolas driji lan usus panyerepan. Dawané kabèh usus alus ing manungsa diwasa antarané 2-8 mèter, 1-2 mèter iku pérangan usus kosong. Usus kosong lan usus panyerepan ...

                                               

Usus rolas driji

Usus rolas driji utawa duodenum iku péranganing usus alus kang papané sawisé lambung lan nggandhengak karo usus kosong. Pérangan usus rolas driji wujud pérangan paling cendhak saka usus alus, diwiwiti saka bulbo duodenale lan pungkasané ing ligam ...

                                               

Dendrit

Dendrit inggih punika tlatah-tlatah input ingkang ngandhut reseputor, ingkang saben reseptor nanggapi jinis neurotransmiter katamtu. Dendrit wangun konthak sinaptik kaliyan akson sèl saraf sanèsipun kanggé ngirim implus saraf. Dendrit inggih puni ...

                                               

Ginjel

Ginjel iku organ ekskresi ing vertebrata kang dhapuré mèmper kacang. Minangka péranganing sistem urin, ginjel duwé fungsi nyaring regetan saka getih lan mbuwang bareng karo banyu mawa wujud urin. Cabang saka kadhokteran kang nyinaoni ginjel lan p ...

                                               

Urétra

Ing anatomi, urétra iku saluran sing ngubungaké kandhung kemih nuju lingkungan njaba badan. Urétra duwé fungsi minangka saluran pangguwang ing sistem kemih utawa èkskrèsi lan sistem sèksual. Kanggo wong lanang, uga duwé fungsi ing sistem réprodhu ...

                                               

Tendon

Tendon iku seberkas tisu berserat fibrous connective tissue kang biyasa ngubungaké otot karo balung and is capable of withstanding tension. Tendon iku mèmper karo ligament lan fascia amarga kabèh kagawé saka kolagen kajaba ligamen kang ngubungaké ...

                                               

Kawat Untu

Kawat untu utawa béhel ya iku piranti kang gunané kanggo ngratakaké untu. Miturut jinisé, bracket ing kawat untu duwé ancas kanggo éstétis utawa kosmétik, ana kang bisa dideleng ana kang ora bisa dideleng. Kawat untu ana kang sifaté permanén tege ...

                                               

Biomolekul

Biomolekul wujud senyawa-senyawa organik prasaja pewangun organisme urip lan asifat khas minangka prodhuk aktivitas biologis. Biomolekul bisa dideleng minangka turunan hidrokarbon, ya iku senyawa karbon lan hidrogen sing duwé rangka dhasar sing k ...

                                               

Aldolase

Aldolase yaiku enzim kang ora butuhake tetulunge oksigèn lan tumut ing reaksi glikolisis yaiku reaksi pemecahan glukosa kang ngasilaké ènergi. Aldolase nyambut gawé kanggo nyepetake reaksi kimia organik bolak-balik. Ing salah siji tahap reaksi gl ...

                                               

Enzim Restriksi

Ènzim rèstriksi utawi èndonuklèasè rèstriksi inggih punika ènzim ingkang motong molèkul DNA. Ènzim punika motong DNA ing rangka gula-fosfat tanpa ngerusak basa. Setiap enzim mempunyai sekuens pengenalan yang unik pada utas DNA, biasanya sepanjang ...

                                               

Sintase ATP

Sintase ATP yaiku enzim saka kulawarga permease wujud kumpulan pirang-pirang protéin membran kang tinemu ing krista mitokondria, kang duweni fungsi ing kemiosmosis kanthi rantai transpor elektron kang paling cedhak, nggunakaké ènergi saka gradien ...

                                               

Aldosteron

Aldostèron inggih punika hormon steroid saking golongan minéralokortikoid ingkang dipun sèkrèsi saking pérangan jawinipun zona glomerulosa ing pérangan korteks kélénjar adrénal kaliyan rangsangan saking peningkatan angiotensin II ing rèh. Aldostè ...

                                               

Androgen

Androgèn inggih punika sèks stèroid kanthi struktural gadhah 19 karbon. Sédaya steroid asalipun saking pemecahan ènzim kolesterol. Wontén tiga kelompok steroid mineralokortikoid disintesis, ing glomerulosa zona saking kèlènjar adrènal, kortikoste ...

                                               

Estrogen

Estrogen -yaiku sekelompok senyawa steroid kang fungsine mligi minangka hormon seks wanita. Sanajan turah bisa iku ing jero awak priya utawa wanita, kandungane luwih dhuwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanak ...

                                               

Kalsitonin

Ing manungsa, Kalsitonin inggih punika hormon pèptida kaliyan dhawane 32 AA hasil sekresi sel C, dan sel epitelial klanjer prostat, ingkang gadhah pintén-pintén aktivitas kados ta hambat yang rèsorpsi balungkaliyan cara hambat aktivitas hormon pa ...

                                               

Kortisol

Kortisol yaiku hormon steroid saka golongan glukokortikoid kang lumrahé diprodhuksi déning sèl ing jero zona fasikulata ing klanjer adrenal minangka respon tumrap stimulasi hormon ACTH kang disekresi déning klanjer hipofisis, uga wujud hasil reak ...

                                               

Gula perédhuksi

Gula perédhuksi ya iku golongan gula kang bisa ngredhuksi senyawa-senyawa panampa èlèktron, tuladhané ya iku glukosa lan fruktosa. Pucuking sawijining gula peredhuksi ya iku pucuk kang ngandhut gugus aldehida utawa keto bébas. Kabèh monosakarida ...

                                               

Polisakarida

Polisakarida utawi Polysaccharide inggih punika makromolékul polimèr kaliyan pintén-pintén monosakarida ingkang digayutakné kaliyan tautan glikosidik. Pintén-pintén polisakarida gadahi peran dados matèri simpénan, ingkang dihidrolisis ménawi dibu ...

                                               

Aktin

Aktin inggih punika protèin globular kaliyan massa kira-kira 42-kDa kaliyan pintén-pintén mupangat dasaripun, pramila saged dipunwastani protéin sambi, kaliyan péran ing salébéting prosès sèlular saking migrasi sel ngantos transpor membran. Aktin ...

                                               

Asem galat

Asem galat ya iku senyawa golongan asem fenolik C 6 -C 1 utawa hidroksibenzoat, ya iku asem 3.4.5-trihidroksibenzoat. Asale tembung galat ya iku tembung galle ing basa Prancis kang ateges pambengkakan ing jaringan tuwuhan sawisé terserang gegreme ...

                                               

Asem klorogénat

Asam klorogenat ya iku senyawa golongan fenilpropanoid kang sumebar amba ing pirang-pirang péranganing akehing tuwuhan lan lumrahé ana ing cacak kang gampang dilacak. Ing wiji kopi, konsèntrasi asem klorogenat dhuwur banget, lan kandhutan asem kl ...

                                               

Asem sinamat

Asem sinamat duwé rumus kimia C 6 H 5 CHCHCOOH utawa C 9 H 8 O 2, awujud kristal putih, sithik kang larut ing banyu, lan duwé titik leleh 133 ° C sarta titik didih 300 ° C. Asam sinamat kalebu senyawa fenol kang diasilake saka lintasan asem sikim ...

                                               

Betalain

Betalain ya iku pigmen tuwuhan kang mènèhi warna kuning, jingga, abang, lan ungu ing pérangan godhong lan woh. Salah siji tuladhané ya iku betasianin ya iku pigmen abang bit kang éwoning pigmen betalain abang lan kuning kang wis suwé dianggep geg ...

                                               

Flavonoid

Flavonoid yaiku senyawa kang kasusun saka 15 atom karbon kang racaké sumebar ing tuwuhan. Luwih saka 2000 flavonoid kang asalé saka tuwuhan wis diidentifikasi, nanging ana telung golongan kang umum disinau, yaiku antosianin, flavonol, lan flavon. ...

                                               

Fosfolipid

Fosfolipid utawi phospholipid inggih punika glisérida ingkang ngandung fosfor ing wujud Èstér asem fosfor. Punia fosfolipid saged dipunwastani. Fosfolipid inggih punika suatu glisèrida ingkang ngandung fosfor ing wujud Èstér asem fosfor. fosfolip ...

                                               

Fosforilasi

Fosforilasi inggih punika lampiran kimia fosfor kanggé molékul, limrahipun gégayutan kaliyan simpénan Ènérgi ing salébéting ikatan kovalèn ingkang ugi kawujud. Tuladhanipun: lampiran gugus fosfot kaping tiga tumuju ing ADP ing pémbéntukan wujud È ...

                                               

Galotanin

Galotanin ya iku polimer saka asem galat, ya iku rante molekul asem galat kang paling duwé pangiket karo asem galat liyané karo sukrosa lan gula liyané. Galotanin akèh-akahe ana ing pelem lan duwé fungsi minangka antioksidan. Akeh galotanin kang ...

                                               

Isoflavonoid

Isoflavonoid ya iku senyawa 15 karbon kang memper flavonoid nanging cincin B ing isoflavonoid tumemplek ing atom karbon posisi kaping telu ing ali-ali karbon ing tengah. Isoflavonoid mligi ana ing anggota subfamili kacang-kacangan ya iku Papilion ...

                                               

Kumarin

Kumarin ya iku senyawa metabolit sekunder wujud lenga atsiri kang kadhapur mligi saka turunan glukosa nonatsiri nalika prosès dadi tuwa utawa nalika lara. Iki wigati mligi ing tuwuhan alfalfa lan semanggi legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon ...

                                               

Asem amino

Asem amino iku sembarang senyawa organik kang duwé gugus fungsional karboksil lan amina.Ing biokimia asring artiné diciutaké: loro-loroné kaiket ing siji atom karbon kang padha. Gugus karboksil mènèhi sipat asem lan gugus amina mènèhi sipat basa. ...

                                               

Sekuensing DNA

Secara molékulèr, pangèrtosan saking molékul DNA asalipun saking penentuan sèkuèn nukèotida. Mupangatipun saking gèn asring saged dipuntemtuaken adédasar sekuen nukeotida, tuladhanipun ginaakén cara bandingakén sékuens nukeotida kaliyan gèn ingka ...

                                               

Alas

Alas utawa wana iku kawasan kang dituwuhi wit-witan kang ketel. Kawasan-kawasan kaya iki ana ing tlatah-tlatah kang amba ing donya lan duwé fungsi minangka penampung karbon dioksida, habitat sato kéwan, modulator arus hidrologika, sarta panglesta ...

                                               

Alas bakau

Alas Bakau utawa alas mangrove ya iku alas kang ana ing rawa-rawa kang banyuné payau kang lumrahé ing garis pasisir uga kadayan pasang surut banyu laut. Alas iki urip khususé ing panggonan kang kadadéan pelempungan lan akumulasi bahan organik. Al ...

                                               

Alas pagunungan

Alas pagunungan utawa alas montana iku formasi alas tropika teles sing dumadi ing wewengkon pagunungan. Salah siji ciriné, alas iki kerep dislimuti méga, lumrahé ing èlevasi dhuwur tajuk né. Wit-witan lan lemah ing alas iki kerep katutup déning l ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →