Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 58



                                               

Penyakit Lyme

Penyakit Lyme ya iku salah sawijining lelara nular tumrap manungsa lan kéwan lumantar tuma. Penyakit iki dijenengi Lyme saka tembung Old Lyme, sawijining kutha ing Connecticut amarga lelara iki wiwitan saka kéné. Penyakit iki disebabaké déning Bo ...

                                               

Progeria

Progeria ya iku salah sawijining lelara kang dijalari saka kelainan kromosom, ya iku kelainan protèin ing sakupenge inti sel. Miturut ahli liyané, kelainan ana ing kromosom nomer 1. Kelainan iki nyebabake pawongan katon luwih tuwa tikel 4-7 saka ...

                                               

Rabiès

Rabiès ya iku lelara infeksi akut ana ing susunan saraf pusat kang disebabake déning virus rabies. Penyakit iki duwé sipat zoonotik, ya iku bisa ditularake saka kéwan menyang manungsa. Virus rabiès ditularke menyang manungsa saka cokotan kéwan tu ...

                                               

Sariawan

Sariawan utawa stomatitis ya iku radang kang kadadéan ing mukosa mulut, lumrahé wujud bercak putih rada kekuningan. Sariawan bisa nyerang selaput lendir pipi pérangan jero, lambé pérangan jero, ilat, gusi sarta langit-langit ing gronggongan mulut ...

                                               

Sikil gajah

Sikil Gajah, inggih punika salah satunggaling lelara ingkang kagolong filariasis. Sasanesipun manungsa kéwan ugi saged kaserang filarisasi. Filariasis dipunsebabaken kaliyan cacing nematoda golonganipun filaria. Spesies filaria ingkang saged njal ...

                                               

Skizofrénia

Skizofrénia inggih punika diagnosis psikiatri ingkang nggambaraken gangguan méntal ingkang dipuntandhani déning kbèntenipun antawis persèpsi kaliyan realitas. Distorsi persèpsi saged dipunprabawai déning gangsal indra, inggih punika halusinasi, d ...

                                               

Tumor

Tumor utawi barah inggih punika jeneng kanggé neoplasma utawi lesi ingkang dumadi amargi sel sarira gesang boten wajar, kados déné simtoma bengkak. Tumor asalipun saking tembung tumere wonten ing basa latin ingkang tegesipun bengkak. Pagesanganip ...

                                               

Vertigo

Vertigo ya iku wujud gangguan keseimbangan ana ing kuping bagéan jêro, sing bisa marakaké pênderita ngrasa mumêt. Kadadéan kaya mangkono iku suwéné bisa mênitan, jam-jaman, malah uga bisa nganti pirang-pirang dina. Vertigo bisa ngganggu aktifitas ...

                                               

Wasir

Wasir utawa ambeien kang ing Basa Inggris tinulis hemorrhoid UK / ˈ h ɛ m ər ɔɪ d z, iku ateges struktur vaskuler ing njero kanal anus kang mbantu ngendhalekake bebuwang. Struktur pembuluh darah iku bisa malih sipate dadi patologis utawa sinebut ...

                                               

Watu ginjel

Watu Ginjel sajeroning saluran kemih ya iku sawijining wujud kaya watu kang kadadéan ana ing saujuré utawa sapérangan ana ing saluran kemih lan bisa njalari lara, pipis getih, panyumbetan saluran ana ing kandung kemih utawa infeksi. Watu iki bisa ...

                                               

Watuk

Watuk ya iku siji tandha-tandha lelara awujud refleks pertahanan awak kanggo ngetokaké riak lan benda asing liya saka saluran napas. Istilah kanggo ngilangi tandha-tandha watuk mau simtomatik.

                                               

Nutrisi

Nutrisi inggih punika ikatan kimia ingkang dibétahakén déning salira kanggé ngélampahi fungsipun ingkang wujud Ènérgi. Sanésipun Ènérgi ugi saged bantu lan mélihara jaringan ing salébéting salira sérta ngatur prosès kauripan. Nutrisi dipunginakak ...

                                               

Dat wesi

Dat wesi utawa zat besi ing basa Indonésia ya iku salah sawijiné zat ing jero awak manungsa kang ana gegayutané karo anané getih kang diprelokaké awak. Zat Besi kalebu mineral mikro kang paling akèh ana ing jero awak manungsa, ya iku gunggungé 3- ...

                                               

Gajih

Gajih utawa lipid uga bisa diarani lenga hewani ing suhu ruwang, ucul saka awujud kang kenthel lan cuèr. Ing jero awak, gajèh bisa kanggo sumber ènèrgi kang èfisièn. Gajih bisa minangka: Biyantu transport senyawa-senyawa kaya ta vitamin, yèn ing ...

                                               

Kalsiyum

Kalsium), iku unsur élemèn kimia, salah sawijiné logam alkalin bumi saka golongan 2 ing tabel periodik. Kalsium iku unsur logam kang akèh dhéwé sajeroning awak manungsa lan élemèn kalima kang akèh dhéwé ing kerak Bumi.

                                               

Karbohidrat

Karbohidrat utawa sakarida iku sagolongan gedhésenyawa organik kang paling akèh ing bumi. Karbohidrat duwé manéka fungsi sajeroning awak makluk urip, mligi minangka bahan bakar, cadhangan pangan, lan materi pambangun. Ing prosès fotosintesis, tuw ...

                                               

Lemak

Lemak kalebu bahan kimia kang duwé susunan senyawa kang béda. Lemak duwé wujud ketok lan ora tampak. Lemak kang ketok tuladhané mentega, lenga goreng, lan sakpadane. lemak kang ora ketok tuladhané daging, kacang lemah, susu, endhog, lan sakpadhane.

                                               

Pathi

Pathi utawa amilum yaiku karbohidrat polimer sing kasusun saka pirang-pirang unit glukosa sing gabung karo ikatan glikosidik. Polisakarida iki diproduksi dening akeh tanduran ijo minangka panyimpenan energi. Iki minangka karbohidrat paling umum i ...

                                               

Protéin

Protéin yaiku senyawa organik komplèks kang nduwé bobot molekul dhuwur kang wujud polimèr saka monomèr-monomèr asem amino kang digandhéngaké siji lan sijiné kanthi ikatan peptida. Molekul protéin ngandhut karbon, hidrogen, oksigèn, nitrogen lan s ...

                                               

Alga kristal

Alga kristal ya iku ganggang kristal sing tinemu déning èlmuwan Jepang. Ganggang kristal nduwèni kasiyat ningkataké kakebalan awak. Ganggang kristal bisa ditangkaraké ing wadhah sing digawé saka plastik, keramik, utawa gelas lan ora bisa ditangka ...

                                               

Alprazolam

Alprazolam ya iku sawijining obat panenang golongan benzodiazepine kanggo nambani ganggunan rasa sumelang lan rasa kuwatir. Obat-obat jinis benzodiazepine iki kalebu psikotropika sing sipaté nglemesaké otot. Alprazolam bisa ngelongi kategangan ps ...

                                               

Amitriptilin

Amitriptilin ya iku obat antidhéprésan sing dipigunakaké kanggo ngatasi dhéprési énthèng nganti abot. Obat iki mbiyantu ngenthéngaké rasa sumelang sakéngga panandhang bisa luwih mayar lèrén. Amitriptilin kang kalebu golongan antidhéprésan trisikl ...

                                               

Asem lisergat dhiyetilamid

Asam lisergat dietilamida wujud sawijining narkotika halusinogen. Obat iki asipat psikedelik saka kulawarga ergolina. Ditepungaké déning Sandoz Laboratories saiki Novartis, kanthi jeneng dagang Delysid, minangka obat kanthi manéka panggunaan psik ...

                                               

Atropin

Atropin ya iku zat saka golongan antikolinergik sing digunakaké minangka obat kanggo prosedhur preoperatif. Atropin diprodhuksi ing wujud iketan karo sulfat. Atropin kalebu golongan obat antikolinergik kang tegesé bisa ngurangi stimulasi saraf pa ...

                                               

Delima

Delima ya iku woh-wohan sing bisa urip nganti 5-8 m. Umumè delima bisa urip ana ing warna-warna mangsa, nanging supaya bisa ngasilakè woh kang kwalitasè apik namung bisa dipanen ing mangsa katiga. Delima ana ing basa Arab duwè jeneng ar-rumman. D ...

                                               

Dempollelet

Dempollelet utawa godhong tumbar ana limang warna kang wis disumurupi déning wong. Déné bedane mung godhonge ana kang cilik, sedheng, lan amba. Kembang lan uwohe ana ing sangisore gagang lan godhong. Kembange warnane kuning enom lan semu abang. D ...

                                               

Dhékstrométorfan

Dhosis nalika migunakaké obat iki ya iku: Bocah 4-6 taun: 5 mg saben 4 jam. Bocah 6-12 taun: 5-15 mg saben 2-6 jam. Dextromethorphan ing permen pelega tenggorokan Dhiwasa: 5-15 mg saben 2-4 jam. Dextromethorphan sirop Bocah 4-6 taun: 3.5 mg saben ...

                                               

Gadhung

Gadhung iku wit kang uripé ngrambat, thukul ana ing alang-alang utawa tinandur ana padésan. Gadhung cina asalé saka nagara Cina, uga bisa ditandur ing Indonésia. Kandhungan kimia kang ana ing gadhung ya iku ing rimpang ana stéroid saponin, diosge ...

                                               

Gandarusa

Gandarusa, godhong rusa, utawa kisi-kisi, utawa trus iku semak tropis kang biyasa tinemu ing kebon, urip dhéwé utawa dadi pager hidhup. Gandarusa kalebu kulawarga Acanthaceae. Wujudé gandarusa ya iku wite tegak cilik, semak, lan ana pange. Tuwuha ...

                                               

Handeuleum

Handeuleum utawa godhong wungu iku tuwuhan perdhu kang kalebu suku Acanthaceae. Tuwuhan iki ngadeg jejeg lan padatan thukul ing panggonan kang cendhek. Sok-sok tuwuhan iki ditandur minangka tuwuhan hias. Dhuwuré tuwuhan iki watara 1.5 nganti teka ...

                                               

Ibuprofén

Ibuprofén minangka obat kanggo nambani lelara peradhangan. Obat iki kasedhia maujud tablet 400 mg, sirup, lan suntikan. Obat iki di dol bebas ing pasaran. Jeneng kimia ibuprofen yeiku asam 2--propionat.

                                               

Jali

Jali, iku jinis tuwuhan wiji-wijinan tropika saka suku padi-padian utawa Poaceae| Poacea. Asale saka Asia Wétan lan Malaya nanging saiki wis kasebar ing sakabehing panggonan ing donya. Pirang-pirang varietas duwé wiji kang bisa dipangan lan bisa ...

                                               

Klindamisin

Klindamisin minangka sawijining antibiotik kanggo nambani infèksi amarga baktèri. Klindamisin iku obat sing kagolong ing kelas antibiotik loncomycin. Pakaryan obat iki mendhegaké tuwuhing baktèri lan nyegah supaya baktèri kasebut ora nyebar ing p ...

                                               

Klorokuin

Klorokuin utawa Chloroquine ya iku sawijining obat kanggo terapi lan kemoprofilaksis lelara malaria lan bisa uga kanggo nyegah lara malaria kanggo wong sing arep lelungan menyang tlatah éndhemik malaria. Klorokuin kalebu ing golongan obat antimal ...

                                               

Laktulosa

Laktulosa merupakan obat yang digunakan untuk melancarkan buang air besar atau konstipasi dengan cara mengalirkan cairan ke usus sehingga mencairkan feses yang akan dikeluarkan oleh tubuh. Obat ini juga dapat digunakan untuk menangani dan mencega ...

                                               

Madu

Madu, ya iku cuwèran legi kentel kang digawé tawonTawon. Saka sarining kembang-kembang sing uga diarani néktar. Néktar iki bisa diowahi déning tawon-tawon dadi madu sawisé ditambahi énzim-énzim. Madu akèh banget mupangaté. Kajaba kena kanggo ombè ...

                                               

Narkoba

Narkotika yaiku cekakan saka narkotika lan obat / bahan sing mbebayani. Saliyané "narkoba", istilah liya sing dikenalaké déné Kementerian Kesehatan Republik Indonesia yaiku Napza saka tembung narkotika, zat psikotropika, lan zat adiktif. Kabèh is ...

                                               

Obat

Obat ya iku barang utawa dat kang bisa dipigunaké kanggo tamba lelara, ngilangaké tandha-tandha lelara,lan ngowahi prosès kimia ing awak. Obat iku bahan utawa campuran bahan-bahan kang dipigunaké kanggo ngukuhaké diagnosis, nyegah, ngurangi, lan ...

                                               

Pacar banyu

Pacar Banyu utawa Impatiens balsamina L ya iku tuwuhan kang asalé saka Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan. Pacar banyu kalebu kulawarga Balsaminaceae. Tuwuhan iki wiwit kawanuhaké ing Amérika ing abad 19. Tuwuhan iki kalebu tuwuhan taunan utawa rong ...

                                               

Papirus

Papirus utawa Papyrus ya iku jinising tuwuhan banyu kang kaloka minangka bahan kanggo gawé kertas ing jaman \bkuna\b. Tuwuhan iki lumrahé ditemoni ing pinggir lan lembah Kali Nil. Udakara 3500 SM, bangsa Mesir Kuna wis nggunakaké papirus. Nalika ...

                                               

Parasétamol

Parasétamol utawa Acetaminophen ya iku sawijining obat kang kawentar kanggo nambani lara mumet, nyeri, lan awak panas. Obat iki kasedhiya maujud tablet 500 mg dan 600 mg, sirup, drop, suppositoria, lan infus. Obat iki makarya kanthi ngurangi zat ...

                                               

Pirantel

Pirantel ya iku sawijining obat cacing utawa obat anti-cacing. Obat iki nyegah cacing urip ing awak manungsa. Pirantel dipigunakaké kanggo ngobati infeksi sing disebababaké cacing kaya ta cacing kremi, cacing tambang lan cacing gelang. Masiyo man ...

                                               

Salep

Salep ya iku obat njaba kang digawé saka campuran obat kanthi zat duwé konsistensi, kaya ta mentega, kanggo diolesake ing kulit. Ana kang ngarani salep ya iku bahan setengah padhet kang gampang diolesake lan dianggo minangka obat njaba.

                                               

Sidaguri

Sidaguri kalebu kulawarga Malvaceae, kanthi jeneng Latin Sida rhombifolia. Tuwuhan Sidaguri duwé jeneng laladan ya iku sidaguri, saliguri, sadagori, taghuri, kahindu, lan digo. Sidaguri thukul alasan ing pinggir dalan, alas, kebon, lan panggonan- ...

                                               

Siklizina

Siklizina ya iku jinis obat sing kalebu ning kelas antihistamin sing digunakake kangge ngobati mual, mabok kendaraan, lan pusing. Cyclizine ugi saged digunakake kangge mual sawise operasi. Siklizina didol ing merek dagang beda-beda.

                                               

Sladanan

Sladanan iku wit taunan kang oyode cendhek lan kalebu palakesimpar, lumrahé dhuwure antarané 15 nganti tekan 45 cm. Sladanan duweni gagang sukulen, kinclong, wujudé kaya ati, godhonge duweni daging lan cilik, dot kaya wiji nempel ing paku lan bis ...

                                               

Sulfasalazin

Sulfasalazin ya iku obat antiradhang sing dipigunakaké kanggo nambani gejala radhang usus utawa kolitis ulseratif, sing asring sinebut kolitis ulserativa. Obat iki ora nambani lelara usus ananging amung ngurangi gajala sing njedhul kaya ta panas, ...

                                               

Terapi oksigén

Terapi oksigén ya iku salah sawijining kagiyatan médhis kang nglebokaké oksigén migunakaké piranti mèdhis. Kagiyatan terapi oksigén nduwèni ancas supaya oksigén kang ana ing sajroning awak manungsa bisa cukup lan fungsi organ-organ kang ana ing n ...

                                               

Valsartan

Valsartan ya iku sawijining obat keras kanggo nambani lara hipertensi. Indikasi valsartan iku kanggo nyuda risiko komplikasi stroke lan serangan jantung, lan panandhang gagal jantung utawa wong sing lagi kena serangan jantung. Valsartan minangka ...

                                               

Wijayakusuma (kembang)

Kembang Wijaya Kusuma / Joyo Kusomo kelebu jinisé kaktus, divisi anthophita, bangsa opuntiales lan kelas dicotiledoneae. Jinise kaktus cacahé udakara 1.500 jinis. Tandhuran kaktus bisa urip subur ing laladan sedeng nganti tropis. Padha karo kemba ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →