Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 48



                                               

Genetika

Cithakan:Genetika sidebar Génétika iku cabang biologi kang nyinaoni gen, variasi genetis, lan hereditas ing organisme urip. Iku dianggep lapangan biologi, nanging kereb nugel akèh karo èlmu kauripan lan banget sambungané karo sinau saka sistem in ...

                                               

DNA

Asem déoksiribonukleat, luwih ditepungi minangka DNA, iku sajinis asem nukleat kang kagolong biomolekul utama panyusun bobot garing saben organisme. Ing sel, DNA lumrahé ana ing inti sel. Peran DNA ing njeron siji sel iku minangka materi genetik; ...

                                               

Polipeptida

Polipeptida inggih punika peptida ingkang kapérang dados kalih ya iku asem amino. Asam amino wujud polipéptida ingkang giliranipun wujud protéin. Polipeptida inggih punika polimer ingkang kapérang dados tiga molekul asem amino utawi langkung. Pol ...

                                               

Golden Rice

Golden Rice ya iku kultivar gabah trangenik saka rekayasa genetika kang berase ngendhut beta-karitena ing bayeyan endospermane. Kandungan beta-karotena iki nyebaake wernane beras katon kuning-njambon mula kultivane diarani ’Golden Rice”. Ing tipe ...

                                               

James Dewey Watson

James Dewey Watson punika satunggiling èlmuwan biologi molekul kabangsan Amérikah Sarékat ingkang dipuntepangi mliginipun minangka salah satunggil panemu struktur molekul DNA. Panjenenganipun nampi Bebungah Nobel Kadhokteran sesarengan kaliyan Fr ...

                                               

Gregor Mendel

Gregor Johann Mendel, Kakaisaran Austria, 20 Juli 1822 – pati ing Brno, Kakaisaran Austria-Hungaria, 6 Januari 1884 ing umur 61 taun) dipunsepakati minangka Bapak Pangadeg Genetika. Manggèn ing Brno, Austria, panjenenganipun punika satunggiling r ...

                                               

Ras Kaukasoid

Ras Kaukasoid tau kanggo nuduhake fenotipe umum saka akèh-akèhé penghuni Éropah, Afrika Utara, Timur Tengah, Pakistan lan India Utara. Keturunanne uga netep ing Australia, Amérika Utara, separo manèh saka Amérika Selatan, Afrika Selatan, lan Sela ...

                                               

RNA

RNA inggih punika "duta" utawi pambekta pesan genetik saking gen kanggé ribosom, inggih punika organel ingkang sampun dipunmangertosi gegandénganipun kaliyan sintésis protéin wonten ing lebet sitoplasma sèl. Saben jinisning RNA gadhah kualitas st ...

                                               

Terapi Gen

Térapi gèn inggih punika tèknik térapi ingkang dipunginaakén kanggé ngawahi gèn-gèn mutan ingkang dipuntanggél jawabakén kaliyan kédadosan suatu lelara. ing wiwitan, terapi gen dipunbantuk kanggé nambani lelara keturunan ingkang kadadosan amergi ...

                                               

Nggarap sari

Nggarap sari sajeroning basa Indonésia ya iku owahan fisiologis kang ana ing sajeroning awak wong wadon kang kadadéan kanthi gantian kang disebabake déning hormon reproduksi FSH-Estrogen utawa LH-Progesteron. Periodhe iki wigati sajeroning babaga ...

                                               

Jaman ès

Jaman ès ya iku periode pasudané suhu bumitala lan atmofir, sing ngasilaké anané megaré lapisan-lapisan ès ing tataran buwana lan kutub lan glètsér alpine. Jaman ès ing periode sing suwé, individual pulses of iklim adhem "glacial periods", lan pe ...

                                               

Aluvial

Alluvial iku jinis lemah sing kawangun saka lemah enepan.Tlatah enepan iki kadadéan ing kali, tlaga sing dumunung ing dhataran cendhèk, utawa cekungan sing ngidinaké dumadiné enepan.Ing lemah alluvial duwé kauntungan tumrap tetanèn salah sijiné k ...

                                               

Gunung Merbabu

Gunung Merbabu iku gunung geni tipe Strato kang dumunung kanthi géografis ing koordinat 7.5° LS lan 110.4° BT. Sacara administratif gunung iki dumunung ing wewengkon Kabupatèn Magelang ing pèrèng sisih wétan lan Kabupatèn Boyalali ing pèrèng sisi ...

                                               

Jagat Anyar

Jagat Anyar iku salah siji tembung sing dipigunakaké kanggo ngrujuk marang bawana Amérika. Nalika tembung sing kaping pisan muncul ing abad kaping 15 iki dipigunakaké, bawana Amérika wujud siji panggonan anyar lan asing kanggo wong Éropah, sing s ...

                                               

Kapadhetan

Kapadhetan yaiku kasil bagi cacahé obyek tumrap jembaré tlatah. Ékan kang dipigunakaké yaiku ékan/jembar tlatah, umpamané: iji/m 2. Contoné, kapadhetan sing ndunungi sinebut 65 wong/km 2.

                                               

Kutub Lor

Kutub Lor iku titik paling lor Bumi, bisa didhéfinisèkaké sajeroning patang cara kang béda-béda. Nanging mung loro cara pisanan sing umum digunakaké. Sanadyan mangkono dhéfinisi sing paling umum yaiku Kutub Lor dumunung ing Samudra Arktik. Kutub ...

                                               

Pangea

Pangaea utawa Pangea iku Superbawana sing gedhé banget ing jaman Paleozoikum lan Mesozoikum kira-kira 250 yuta taun kapungkur, sadurungé kabelah utawa pecah dadi pirang-pirang bagéyn bawana utawa lempeng, terus nyebar ing kabèh lumahing bumi.

                                               

Sistem koordhinat géyografis

Sistem koordhinat géyografis kanggo nggambaraké titik posisi ing pasuryaning Bumi kang sarujuk karo koordinat garis lintang lan garis ujur. Garis lintang yaiku garis vèrtikal sing nandaake sudut antara salah siji titik karo garis katulistiwa. Tit ...

                                               

Tèktonisme

Tektonisme ya iku tenaga kang bisa ndadékaké owahing lapisan sadhuwuring bumi kanthi vertikal utawa horisontal. Tandha-tandha kang metu saka aktivitas téktonisme diarani dislokasi. Déné kang diarani dislokasi ya iku gèsèré lapisan sadhuwuré bumi ...

                                               

Blethok

Blethok ya iku lemah kang duwé tèkstrur cuwèr utawa setengah cuwèr. Tèkstur iki lumrahé kadadéan saka campuran antarané banyu lan lemah. Blethok kang menep lan suwené wis pirang puluh tau bakal dadi endapan watu. Nalika endapan geologis blethok d ...

                                               

Bumi

Bumi iku planit nomer 3 ing sistem tata surya. Planet bumi iku dibungkus lapisan atmosfer kanggo ngelindungi bumi saking radiasi akasa, awan srengéngé uga sinar-sinar tinentu saking srengéngé sing bahaya.

                                               

Fosil

Fosil yaiku kabèh sisa, tipak, utawa cethakan saka manungsa, kéwan, tuwuhan, kang kaawetake ing sajeroning watu saka wektu géologi utawa prasajarah ing jaman biyèn. Isa diarani fosil yèn umuré wis ewunan taun. Kanggo dadi fosil, sisa kéwan lan tu ...

                                               

Gunung Batur

Gunung Batur minangka sawijining gunung geni aktif ing Kacamatan Kintamani, Kabupatèn Bangli, Bali, Indonésia. Dumunung ing sisih kulon-loré Gunung Agung, gunung iki duwé kaldera kanthi ukuran 13.8 x 10 km lan minangka salah siji kang gedhé dhéwé ...

                                               

Gunung Krakatau

Krakatau iku gunung geni kang isih aktip lan dumunung ana ing Selat Sunda antara Pulo Jawa lan Sumatra. Gunung geni iki tau njeblug nalika tanggal 26 Agustus 1883. Jeblugané gedhé banget lan tsunami kang diakibataké nganti niwasaké watara 36.000 ...

                                               

Géologi

Géologi iku ngèlmu sing nyinaoni kabèh aspèk sing ana gandhèngané kaliyan bumi. Géologi mula bisa dipadhakaké karo ngèlmu bumi. Géologi iku asal tembunge saking basa Yunani γη- lan λογος). Ilmu géologi iki mbahas bab fisik bumi sekabehe molai sak ...

                                               

Humus

Humus lnggih punika siti punika subur dumadi saking lapukan ron lan gagang wit ing alas udan tropis ingkang lebat. Humus dipuntepang dados sisa-sisa tanéman lan kéwan ingkang ngélampahi perombakan déning organisme ing lemah, kaanan ing stabil, wa ...

                                               

Interaksi antar lempeng divergen

Wonten sak ngisoripun lempeng samodra punika wonten pergerakan arus konveksi, arus konveksi punika obah kaya yèn awake dhéwé ngodhog wedang. Arus konveksi punika yebabaken obahing lempeng samodra saya ngadohi marang siji kaliyan liyanipun, amargi ...

                                               

Interaksi antar lempeng konvergen

Pertemuan lempeng sing konvergen iki nyebabke lempeng-lempeng begerak saling tumbuk. Lumrahé sing lempeng samudra utawa kerak samudera dadi nyungsep ing ngisor lempeng/kerak bawana, prosès nyungsep iki umum diarani subduksi. Prosès iki persis sin ...

                                               

Jalur gunung geni donya

Jalur gunung geni donya iku panggonan-panggonan kang dadi jalur gunung geni ing donya. Jalur iki racaké ana ing patemon-patemon lempeng tektonik kang saling dhesak. Panggonan patemon lempeng tektonik iku ana kang ana ing ngisor lumah laut uga ana ...

                                               

Kerak bumi

Kerak bumi iku lapisan paling njaba planit bumi sing kasusun saka pirang-pirang lèmpèng téktonik. Lapisan iki ana 2 wujudé ya iku kerak/lèmpèng samudra lan lèmpèng bawana. Lèmpèng samudra iku lumrahé luwih tipis tinimbang lèmpèng bawana. Lèmpèng- ...

                                               

Lemah

Lemah iku pérangan kerak bumi kang kasusun saka mineral lan bahan organik. Lemah banget wigati peranané kanggo kabèh kauripan ing bumi amarga lemah njurung kauripan tetuwuhan kanthi nyedhiakaké hara lan banyu uga minangka panopang oyot. Struktur ...

                                               

Lempung

Lempung iku tembung umum tumrap partikel mineral mawa krangka dhasar siliket kang diameteré kurang saka 4 mm. Lempung ngandhut leburan silika lan/utawa aluminiyum kang alus. Unsur-unsur iki, silikon, oksigèn, lan aluminiyum wujud unsur kang palin ...

                                               

Lèmpèng tèktonik

Lèmpèng tèktonik iku pérangan-pérangan kerak bumi kang ngambang ing dhuwur lapisan lembèk kang umum diarani astenosfer. Pérangan-pérangan lèmpèng iku obah kanthi bébas, bisa silih gèsèk utawa silih dhesek. Gèsèkan utawa surung-surungan antarané l ...

                                               

Mineral

Minéral inggih punika dat ragabagan Ind: organik ingkang diprélukaké salira manawi namung wonten jumlah ingkang boten kathah. Dat ragabagan punika wonten ing makluk hidup ingkang diprélukaké wonten prosès metabolisme tiyang. Mineral punika kedah ...

                                               

Piroklastik

Piroklastik ya iku watu gunung geni kang duwé tèkstur klastika saka gunung kang njeblug, lan langsung saka magma pijar. Piroklastik iku fragmen kang dumadi saka njebluge gunung volkanik, lan kanthi cara klastika kang diasilake saka magmatisme nje ...

                                               

Pratélan gunung

Makalu 8.463 m, Nepal-Tibet China, Asia Nanga Parbat 8.125 m, Pakistan, Asia Dhaulagiri 8.167 m, Nepal, Asia Shishapangma 8.027 m, Tibet China, Asia Everest 8.848 m, Nepal-Tibet China, Asia Kangchenjunga 8.586 m, Nepal-Sikkim Indhi, Asia Annapurn ...

                                               

Pratélan gunung ing Indonésia

Gunung Welirang, Jawa Wétan Gunung Wilis, Jawa Wétan Gunung Wayang, Jawa Kulon

                                               

Swasana

Atmosfèr utawa swasana iku lapisan gas kang mbungkus sawijining planit, kalebu bumi, saka lumah planit mau tekan adoh ing sanjabaning akasa. Ing bumi, atmosfèr ana saka 0 km sandhuwuré lumah lemah, tekan udakara 560 km sandhuwuring lumah bumi. At ...

                                               

Watu

Watu iku sajinising material kang awujud saka mineral lan kapilah miturut komposisi mineral. Pamilahan iki digawé dhedhasar: prosès dumadiné. kandhutan mineral, yaiku jinis-jinis mineral kang ana ing watu mau. tèkstur watu, yaiku ukuran lan wujud ...

                                               

Wedhi

Wedhi yaiku bahan material kang wujudé butiran utawa bunder-bunder nanging ukurané cilik. Bunder-bunder wedhi ukurané 0.0625 nganti 2 milimeter. Matéri utawa bahan kang minangka pasir yaiku silikom dioksida, nanging ing pasisir tropis lan subtrop ...

                                               

Antonin Scalia

Antonin Gregory Scalia ​ iku sawijining pokrul, ahli ukum, pejabat pamaréntah, lan akadhemisi saka Amérikah Sarékat. Panjenengané mengku jabatan minangka Hakim Mahkamah Agung Amérikah Sarékat wiwit taun 1986 nganti tutup yuswané ing taun 2016. Pa ...

                                               

Konstitusi

Konstitusi punika aslinipun saking basa Latin constutio, ingkang tegesipun hukum ingkang wigati. Konstitusi saking sawenèh organisasi mratélakaken wangun, struktur, aktivitas, karakter, lan aturan dhasar organisasi wau. Jinis organisasi ingkang m ...

                                               

Pakunjaran

Pakunjaran utawa kunjara utawa panjara iku papan tumrap wong kang ngayahi tindak kadurjanan dikurung lan diwatesi manéka kabébasané ing sajeroning wektu tinamtu. Pakunjaran lumrahé wujud institusi kang diatur déning pamaréntah lan dadi péranganin ...

                                               

Psikotropika

Psikotropika ya iku zat utawa usadha, sing awujud alami lan sintètis, nanging dudu narkotika, sing duwèni sifat psikoaktif kang selèktif marang susunan utek sing nyebabaké ngowahi kagiyatan méntal lan tumindak.

                                               

Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg ya iku sawijining pokrul lan juru ukum saka Amérikah Sarékat. Dhèwèké saiki ngayahi wajib minangka Hakim Agung ing Mahkamah Agung Amérikah Sarékat. Ginsburg diangkat déning Présidhèn Bill Clinton lan ngucap sumpah jabatan ing ...

                                               

Stephen Breyer

Stephen Gerald Breyer iku Hakim Agung ing Mahkamah Agung Amérikah Sarékat. Panjenengané iku salah sawijining pokrul, uga dadi profésor lan ahli ukum. Sabanjuré panjenengané diangkat menyang Mahkamah Agung déning Présidhèn Bill Clinton ing taun 19 ...

                                               

Tawanan perang

Tawanan perang iku sebutan tumrap bala sing dikunjara déning mungsuh ing mangsa konflik mawa gaman. Ana undhang-undhang sing nata supaya para tawanan perang ditangani kanthi manusiawi, nanging manut orané marang undhang-undhang mau béda saka naga ...

                                               

Montor mabur nirawak

Montor mabur nirawak, ya iku montor mabur sing duwé fungsi kaliyan kendali jarak adoh déning juru anggegana utawa mampu ngendalike awake dewe, nganggo hukum aerodinamika kanggo ngangkat awake, bisa digunake manèh lan mampu gawa momotan. Penggunaa ...

                                               

Garis bujur

Bujur kadhangkala dinotasèkaké nganggo abjad Yunani λ, nggambaraké lokasi sawijining papan panggonan ing wétan utawa kulon Bumi, saka garis lor-kidul sing karan Meridian Utama. Garis bujur diwènèhaké miturut pangukuran sudut sing berkisar wiwit 0 ...

                                               

Katulistiwa

Ing ngèlmu géografi, katulistiwa utawa ekuator iku garis khayal sing digambar malang ing tengah-tengah planit bumi, persis antara kutub lor karo kutub kidul lan paralel sesuai poros rotasi planit bumi. Garis khatulistiwa iki mbagi Bumi dadi loro, ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →