Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 28



                                               

September 2011

23 September 2011 Mahmoud Abbas pidhato ing PBB lan nyuwun supados Palestina dipunakèni minangka anggota penuh PBB. BBC World 25 September 2011 Wonten bom bunuh diri njeblug ing Gréja Bethel Injil Sepenuh Kepunton, Surakarta, Jawi Tengah, Indonés ...

                                               

Sèptèmber

Sèptèmber iku wulan kaping sanga taun ing Pananggalan Grégorius. Tembung iki dijupuk saka basa Walanda kang njupuk saka basa Latin; septem kang tegesé "pitu" amarga biyèn taun iku wiwité ing wulan Maret. Wulan iki duwé 30 dina

                                               

Dhaptar pulo miturut jeneng (C)

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diururt miturut jenengé lan diwiwiti aksara C. A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

                                               

Dhaptar pulo miturut jeneng (D)

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diurut miturut jenengé, sing diwiwiti aksara D. A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

                                               

Pratélaning pulo miturut arané

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diurut miturut jenengé. A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

                                               

Métafisika

Métafisika = "sawisé utawa diwalik", φύσικα = "samubarang ing alam") iku cabang filsafat sing nyinaoni pamedharan asal utawa hakékat obyèk ing donya. Métafisika iku studi anané utawa réalitas. Métafisika nyoba njawab pitakonan-pitakonan kaya ta: ...

                                               

The Second Sex

The Second Sex iku sawijining buku karya penganut èkstènsialis Prancis sing misuwur yakuwi Simone de Beauvoir. Buku iki minangka karya ngenani tindakan marang wanita sadawaning sajarah lan kerep dianggep siji karya sastra ngenani wanita.

                                               

Logika

Logika dipundhut saka tembung Yunani logos kang tegesé ucap, tembung, pangertèn, pikiran, utawa èlmu. Logika yaiku ngèlmu kawruh lan ketrampilan kanggo mikir lempeng. Logika yaiku cawang ngèlmu, nanging uga kondisi dalan tuntutan fundamèntal mutl ...

                                               

Liberalisme

Liberalisme ya iku siji ideologi, wawasan filsafat, lan tradhisi pulitik kang didhasaraké déning pemahaman yèn kabébasan iku wujud aji pulitik kang utama. Lumrahé, liberalisme duwé angkah siji benrayan kang mardika, ditandhani saka kamardikan mik ...

                                               

Al-Ghazali

Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al Ghazali ath-Thusi asy-Syafii iku filosof dan teolog muslim Pèrsi, sing dikenal minangka Algazel ing donya Kulon abad tengahan. Panjenengané karan Abu Hamid amarga salah siji putrané asma Hamid. Gelaré al-Ghazali ...

                                               

Albertus Magnus

Albertus Magnus, uga ditepungi minangka Santo Albertus Agung lan Albert saka Koln iku siji biarawan Ordo Dominikan sing dadi misuwur amarga kawruh universalé lan advokasi kaanan tentrem antarané èlmiah lan agama. Panjenengané dianggep salah siji ...

                                               

Nikolai Berdyaev

Nikolai Alexandrovich Berdyaev inggih punika satunggalipun tokoh agami lan filsuf pulitik saking Ruslan.

                                               

Albert Camus

Albert Camus, Aljazair, 7 November 1913– Villeblin, 5 Januari 1960) iku panulis filsafat / filsuf Prancis kalairan Aljazair. Dhèwèké kerep éwoning panulis eksistensialis, nanging bokmanawa luwih bener diarani panulis absurdis. Camus iku wong katu ...

                                               

Mohandas Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi ugi kaloka kanthi asma Mahatma Gandhi punika pamimpin spiritual lan pulitikus saking India. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah nagari ingkang dados koloni Karajan Manunggal. Padunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngi ...

                                               

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel ya iku filsuf Jerman. Dhèwèké ngrembakakake skema kang nekanake lajuning sujarah lan ide-ide saka thesis ing antithesis banjur ing sintesis. Dhèwèké lair ana Stuttgart, Württemberg, Jerman, tanggal 27 Agustus 1770. S ...

                                               

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe mirengaken punika novèlis, sastrawan, humanis, èlmuwan lan filsuf Jerman. Goethe punika salah satunggiling tokoh paling wigati ing donya sastra Jerman lan Neoklasisisme lan Romantisme Éropah ing akir abad kaping 18 lan ...

                                               

Hans-Georg Gadamer

Hans-Georg Gadamer inggih punika satunggalipun filsuf saking Jerman ingkang misuwur amargi karyanipun nalika taun 1960, Wahrheit und Methode ".

                                               

Ibnu Khaldun

Ibnu Khaldun jeneng dawa: Abu Zayd Abd al-Rahman ibn Muhammad ibn Khaldun al-Hadrami lair 27 Mèi 1332/732H, séda 19 Maret lan tilar donya 1406/808H) ya iku sejarawan lan bapak sosiologi Islam kang apal Al-Quran sakawit cilik. Dhèwèké uga ahli pul ...

                                               

Ivan Illich

Ivan Illich ya iku filsuf. Lair ana Vienna, Italia, tanggal 4 September 1926. Séda tanggal 2 Dhésèmber 2002. Bapaké asma Ivan Peter. Illich sinau ana Piaristengymnasium ana Vienna saka 1936 nganti 1941, nganti Nazi nglungguhi Italia. Dhèwèké ngra ...

                                               

Leo Tolstoy

Leo Tolstoy iku sastrawan saka Russia. Tolstoy lair ana ing Yasnaya Polyana, Ruslan Tengah, tanggal 9 September 1828. Séda ing 10 November 1910. Ing taun 1851, Tolstoy pindhah ing Kaukasus banjur mlebu résimen artileri. Ing wektu iku, Tolstoy wiw ...

                                               

John Locke

John Locke iku filsuf saka Inggris kanthi wawasan empirisme. Panjenengané asring sinebut tokoh kang mènèhi titik terang sajeroning perkembangan psikologi. Téyori kang wigati banget ing bab tandha-tandha kajiwan yauwi yèn jiwa iku wektu wiwitan di ...

                                               

Ludwig Feuerbach

Ludwig Andreas Feuerbach ya iku filsuf lan moralis Jerman kang deling amarga pengaruhe marang Karl Marx lan téyologi humanistike. Dhèwèké lair ana Landshut, Bavaria, Jerman, ing 28 Juli 1804. Séda ana Rechtenberg, Jerman, ing 13 September 1872. D ...

                                               

Karl Marx

Karl Heinrich Marx punika satunggiling filsuf, pulitikus kaliyan nimpuna sosiologi Prusia. Sanadyan Marx kathah nyerat artikel amargi piyambakipun ugi wartawan kaliyan kathah nyerat buku filsafat, piyambakipun misuwur déning analisa sejarahipun k ...

                                               

Nicolaus Driyarkara

Nicolaus Driyarkaraya iku filsuf, dhosen, rohaniwan. Dhèwèké lair ana Kedunggubah, Purworejo, Jawa Tengah, tanggal 13 Juni 1913. Séda ing 11 Fèbruari 1967, disarekake ana Girisonta, Ungaran, Jawa Tengah. Dhèwèké mulang minangka dhosèn ana Girison ...

                                               

Adam Smith

ÁKanggo panggunan séjé mangga mirsani Adam Smith disambiguasi John Adam Smith, ya iku sawijining filsuf bangsa Sekotlan kang dadi pelopor ngèlmu ékonomi modèren. Karyané kang misuwur ya iku buku An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth ...

                                               

Thomas Aquinas

Thomas Aquinas, sok ugi sinebut Thomas Aquino utawi Thomas saking Aquino punika satunggiling filsuf lan ahli téyologi misuwur saking Italia. Piyambakipun dados misuwur amargi saged ndamel sintesis saking filsafat Aristoteles lan ajaran Gréja Kris ...

                                               

Jean Baudrillard

Jean Baudrillard inggih punika satunggaling nimpuna téyori kabudayan, filsuf, komèntator pulitik, sosiolog lan fotografer asal Perancis. Karya Baudrillard asring kagayutaken kaliyan pascamodernisme lan pascastrukturialisme. Piyambakipun minangka ...

                                               

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir iku siji juru nulis lan filsuf saka Prancis. Dhèwèké nulis buku roman, monograf ing filsafat, pulitik, lan masalah sosial, éséi, biografi, lan siji autobiografi sajeroning sawatara jilid. Beauvoir saiki misuwur ngenani buku-buk ...

                                               

Henri Bergson

Henri-Louis Bergson inggih punika filsuf Prancis ingkang gadhah prabawa ageng dhumateng tarutama nalika awal abad kaping 20. Piyambakipun lair saking ibu ingkang kebangsaanipun Inggris kaliyan bapa kang asalipun saking Yahudi Polen. Nalika mas pr ...

                                               

Jacques Ellul

Jacques Ellul inggih punika satunggaling filsuf, sosiolog, teolog, lan anarkis Kristen. Piyambakipun nyerat sapérangan buku babagan "masarakat teknologis", lan babagan Kekristenan lan pulitik, kados ta Anarki lan agama Kristen - ngandharaken bili ...

                                               

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre iku siji filsuf lan panulis Prancis. Sartre dianggep ngembangaké aliran eksistensialisme. Sartre mratélakaké yèn èksistènsi luwih dhisik ana tinimbang èsènsi. Manungsa ora duwèni apa-apa wektu dilairaké lan salawasé urip ora punj ...

                                               

Voltaire

Voltaire iku sajatiné jeneng sesinglon saka Francois Marie Arouet kang lair ing Paris taun 1694. Dhèwèké ora mung pujangga, nanging uga pangripta naskah drama, esai, carita cekak, mumpuni ing babagan sajarah uga filsuf. Voltaire iku minangka sala ...

                                               

Émile Durkheim

David Émile Durkheim dipunkenal minangka salah satunggaling pencetus sosiologi modhèren. Piyambakipun ndhirikaken fakultas sosiologi pisanan ing siji universitas Éropah taun 1895, lan nerbitaken salah satunggaling jurnal kapisanan ingkang dipunab ...

                                               

Kosmologi

Kosmologi iku èlmu sing nyinaoni struktur lan sajarah alam semesta sajeroning skala gedhé. Sacara mirunggan, èlmu iki gegandhèngan karo asal mula lan évolusi saka siji subyèk. Kosmologi disinaoni sajeroning astronomi, filosofi, lan agama. Pirsana ...

                                               

Wong Njaba

Wong Njaba, iku sawijining buku roman karya Albert Camus, kababar ing taun 1942. Minangka novèl pisanan saka Camus, novèl iki karya kang paling misuwur, lan wujud tèks kunci tumrap filsafat abad kaping-20. Téma lan wawasan karya iki kerep dikutip ...

                                               

Anaké kéwan

Arané anak sato kéwan: Anak Emprit: Indhil Anak Tikus: Cindhil Anak Walang: Dhogol Anak Tekèk: Celoto Anak Lélé: Jabrisan Anak Angkrang: Kroto Anak Tongkol: Cengkik Anak Kodok: Precil, Cebong Anak Pitik: Kuthuk Anak Lintah: Pacet Anak Lemud: Uget ...

                                               

Angka Jawa

7.859.312 - pitung yuta wolung atus gangsal dasa sanga èwu tigang atus kalih welas 9.999.999 - sangang yuta sangang atus sangang dasa sanga èwu sangang atus sangang dasa sanga 5.000.000 - gangsal yuta 1.000.000 - satunggal yuta

                                               

Arané tali

Arané tali sajeroning basa Jawa iku antarané: Tutus: Tali saka irat iratan pring/penjalin Godhi: Tali gombal Seling: Tali saka wesi kabel/kawat Klanthé: Tali caping Janget/Ulap ulap: Tali blebet garane pethèl Baas: Tali saka siladan papah krambil ...

                                               

Arané wektu

Arané wektu, sajeroning basa Jawa ing antarané yakuwi: Watara jam 11 wengi diarani: Sirep wong Watara jam 05 soré diarani: Tunggang gunung Watara jam 09 wengi diarani: Sirep bocah Watara jam 07 wengi diarani: Ngisak Watara jam 12 awan diarani: Be ...

                                               

Arané wong

Randha kisi: randha kang duwé anak lanang Perawan gendhor/kasèp: Perawan kang wis tua ning urung rabi Dhudha kawuk: dhudha kang wis tua Nyai, nyi: wong wadon kang diajeni Randha Keringan: randha kang sugih bandha Nini-nini: Wong wedo kang wis tua ...

                                               

Basa kadhaton

Basa Jawa Bagongan utawa Basa Bagongan iku siji varian basa Jawa sing mung dianggo ing lingkungan kraton Mataram. Basa iki wiwit dikembangaké nalika jaman pamaréntahan Sultan Agung kanthi angkah kanggo ngilangaké kasenjangan antarané para pejabat ...

                                               

Cangkriman

Cangkriman iku unèn-unèn utawa ukara kang kudu dibatang. Cangkriman lumrahé kanggo gégojégan. Ana uga cangkriman kang digawé sayembara ing lakon wayang. Cangkriman ana warna-warna, ya iku: cangkriman wancahan, pepindhan, lan blèndèran. Ana uga wa ...

                                               

Djawa Dipo (organisasi)

Djawa Dipo inggih punika satunggaling paklempakan kaliyan ébahan Jawi progrèsif ingkang ancasipun kagem mbusak pangageman basa krama. Ébahan menika dipunwiwiti déning Tjokrosoedarmo nalika taun 1918 ing Surabaya. Ébahan perkawis basa menika angsa ...

                                               

Ejaan Jawa Baku

Ejaan Basa Jawa béda karo ejaan basa Indonesia. Ejaan Jawa Baku iku cara nulis lan maca racaké kanggo Jawa Tengahan. Aksara a’ diwaca a, upamane: m a ng a n, larang, or a, lan liyané Aksara a’ diwaca e, upamane: p a ndita, p a miarsa, p a ndega l ...

                                               

Javanese (blok Unicode)

Javanese ya iku blok Unicode kang ngemu karakter aksara Jawa kanggo panulisan basa Jawa. Aksara Jawa ditambahaké menyang Unicode Standard nalika sasi Oktober 2009 bebarangen karo dibabaré gagrag 5.2.

                                               

Basa Jawa Mataraman

Basa Jawa Mataraman yaiku carabasa Jawa sing digunakaké ing tilas Karésidhènan Madiyun lan Kadhiri, ing Kutha lan Kabupatèn Madiyun, Ngawi, Magetan, Panaraga, Pacitan, Nganjuk, Kutha lan Kabupatèn Kadhiri, Trenggalèk, Tulungagung, Kutha lan Kabup ...

                                               

Morfologi basa Jawa

Morfologi basa Jawa utawa diaranani widyatembung ya iku salah sijiné sempalan paramasastra kang ngrembag babagan tembung. Ing linguistik umum nyebutaké morfologi minangka kajian linguistik micro kang nyinaoni babagan struktur tembung lan prosès d ...

                                               

Negara pangguna basa jawa

Basa Jawa ya iku basa kang digunakaké penduduk bebrayan Jawa mligi ing pira-pira pérangan Banten mligi kutha Serang, kabupatèn Serang, Kutha Cilegon lan kabupatèn Tangerang, Jawa Barat mligi kawasan Pasisir utara terbentang saka pasisir utara Kar ...

                                               

Panyandra

Panyandra iku digunaaké kanggo pepindhan. Tembung candra nduwé teges rembulan. Nanging lakuné jaman, candra uga dienggo kanggo pepindhan marang sawijining kaanan kang mèmper karo kanyatan. Tuladha: Swarané: ngombak banyu Irungé: mbangir, kencana ...

                                               

Paramasastra Jawa

Paramasastra basa Jawa iku ngèlmu wewaton bab panulis sarta tatananing tetembungan ing basa Jawa. Wis akèh kitab kang nganggo irah-irahan Paramasastra kang dianggit déning sawatara pujangga. Tembung camboran iki dijupuk saka rong tembung parama l ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →