Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 23



                                               

Kromosom

Kromosom wujud struktur makromolekul gedhé kang ngamot DNA lan nggawa informasi genetik sajeroning sel. DNA kabuntel sajeroning siji utawa luwih kromosom. Sawijining kromosom ing basa Yunani chroma = warna lan soma = awak iku seberkas DNA kang da ...

                                               

Sidik driji genetika

Sidik driji DNA iku sawijining teknik sing dipigunakaké déning para ahli forensik kanggo mbiyantu ngenali individu miturut basis profil DNA. Senadyan 99.9% saka larikan DNA manungsa iku padha, DNA bisa mbédakaké pribadi siji lan sijiné. Sidik dri ...

                                               

Janin

Ing ngembanging manungsa, sawiji janin ngèlmiahé diarani fètus utawa foetus ya iku mangsané manungsa kang durung lair antara kaanan embrionik lan lairé. The fetal stage of ing pamngembangan condong kaanggep minangka awal saka umur meteng sewelas ...

                                               

Larva

Larva iku wangun anom kéwan ingkang perkembangané liwat metamorfosis, kayadéné srangga lan amfibia. Wangun larva bisa béda banget karo wangun diwasané, upamané uler lan kupu-kupu ingkang béda wanguné. Larva umumé nduwèni organ khusus ingkang ora ...

                                               

Metamorfosis

Metamorfosis iku siji prosès biologi ing ngendi kéwan kanthi fisik ngalami perkembangan biologis sawisé dilairaké utawa netes, nglibataké owah-owahan wujud utawa struktur liwat tuwuhing sel lan differensiasi sel. Sapérangan gegremet, amfibi, moll ...

                                               

Gram-negatif

Bakteri gram-négatif yaiku bakteri kang ora mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram saéngga bakal berwarna abang yèn diamati déning mikroskop. Saliyané iku, bakteri gram-positif bakal berwarna ungu. bedane kalorone ...

                                               

Gram-positif

Gram-positif ya iku baktèri kang mempertahankanaké zat warna kristal violet nalika prosès pewarnaan Gram saéngga bakal dadi warna biru utawa ungu ing ngisor mikroskop. Disisi liya, baktèri gram-négatif bakal berwarna abang utawa jambon. Perbedaan ...

                                               

Hormon

Hormon iku panggawa pesen kimiawi sèl utawa golongan sèl siji lan sijiné. Kabèh organisme multiselular, kalebu tetuwuhan, mrodhuksi hormon.

                                               

Organel

Ing babagan biologi sèl, organel iku saka pérangan struktur kanthi fungsi mirunggan kang ngambang ing sitoplasma sèl eukariot. Biyèn, organel ditepungi kanthi migunakaké mikroskop, uga migunakaké fraksinasi sèl. Sapérangan organel kang mungel asa ...

                                               

Plasmid

Plasmid ya iku DNA ekstrakromosomal kang bisa ngreplikasi kanthi autonom lan bisa tinemu ing sèl hidup. siji sèl bisa tinemu punjul siji plasmid kanthi ukuran kang béda- béda nanging kabèh plasmid ora ngode fungsi kang wigati kanggo pertumbuhan s ...

                                               

Bioreaktor

Bioreaktor utawa uga dikenal kanthu aran fermentor ya iku sawijining piranti utawa sistem kang mampu nyediakake sawijining lingkungan biologis kang bisa nnjang anané reaksi biokimia saka bahan mentah dadi bahan kang dikarepake. Reaksi biokimia ka ...

                                               

Bioteknologi

Biotèknologi inggih punika cabang ngèlmu ingkang nyinaoni mupangatipun makluk urip ing prosès produksi kanggé ngasilaken barang lan jasa. punika dipunrémbakakén bioteknologi botén namung adédasar ing biologi kèmawon, nanging ugi ing ilmi-ilmi tèr ...

                                               

Plasmid Ti

Plasmid Ti inggih punika vèktor alamiah ingkang dipunginaakénn kanggé mentransfer DNA ingsalébtéing sèl tuwuhan.Baktèri ingkang békta plasmid Tisaged nybéapakén tumor ing tuwuhan ingkang dipunsébat crown gall, mliginipun ing tuwuhan dikotil. ing ...

                                               

Sel Punca

Sèl Punca inggih punika sèl induk ingkang botèn terspesialisasi. Sèl kasébut manawi dipunsimpén saged ngantos 40 taun. Fungsi utamanipun inggih punika ngélangkungi sérta gantos sèl-sèl salira ingkang sampun rusak, kados ta Pangkrèas ing diabètés.

                                               

Alocasia

Alocasia iku sawijining génus tuwuhan rhizomatous utawa bulbous perennials kanthi godhong kang amba saka famili Araceae. Ana watara 70 spesies Alocasia kang tinemu ing Asia, Oséania lan Amérika Kidul. Godhongé kang amba awangun ati utawa lancip b ...

                                               

Anatomi tetanduran

Anatomi tetuwuhan utawa fitotomi iku analogi saka anatomi manungsa utawa kéwan. Sanajan kanthi prinsip kajian kang diayahi iku ndeleng fisik minangka pérangan-pérangan kang kanthi fungsional béda-béda, anatomi tetuwuhan migunakaké pendekatan méto ...

                                               

Kotiledon

Kotiledon iku bakal godhong sing kadhapur ing embrio. Kotiledon minangka organ cadhangan makanan sajeroning wiji saklompok tetuwuhan, sisan organ fotosintetik pisanan sing didarbèni déning tetuwuhan sing nembé ngecambah. Sanajan kanggoné kecambah ...

                                               

Apokat

Apokat, alpukat, utawa jeneng Latiné Persea americana iku tetuwuhan pangasil woh méja kanthi jeneng padha. Tetuwuhan iki asalé saka Mèksiko lan Amérika Tengah. Saiki akèh dibudidayakaké ing Amérika Kidul lan Amérika Tengah minangka tuwuhan pakebo ...

                                               

Araceae

Suku talas-talasan utawa Araceae nyakup manéka warna tuwuhan monokotil kanthi ciri khas kembang majemuk kanthi tipe "tongkol" kang duwé seludang. Jinis-jinisé akèh dikenal, sapérangan amarga bisa dipangan uwiné, mligi saka génus Alocasia, Colocas ...

                                               

Asem absisat

Cithakan:Chembox Abbreviations Asam absisat ya iku molekul seskuiterpenoid kang minangka salah sawijining hormon tuwuhan. Saliyané dihasilake kanthi alami déning tuwuhan, hormon iki uga diasilake déning alga hijau lan cendawan. Hormon iki tinemu ...

                                               

Caladium

Caladium iku génus tuwuhan saka famili Araceae. Tuwuhan iki sok dikenal kanthi jeneng umum kkuping gajah utawa elephant ear, Heart of Jesus, lan Angel Wings. Ana punjul 1000 jinis Caladium bicolor tuwuhan kang asliné saka Amérika Kidul. Genus Cal ...

                                               

Colocasia

Colocasia iku sawijining génus saka enem nganti wolu spésies tuwuhan kembang saka famili Araceae asal saka tlatah tropis Polynesia lan Asia kidul-wétan. Jeneng umum kuping gajah utawa Elephant-ear, utawa "Taro" jeneng iki uga dipigunakaké déning ...

                                               

Divisio

Divisio utawa divisi iku istilah Biologi kang padha karo filum. Divisio dipigunaaké ing taksonomi kanggo karajan tetuwuhan lan jamur utawa fungi. Ana sapérangan vérsi divisio tetuwuhan, nanging vérsi-vérsi iki lumrahé sarujuk ing sapérangan gedhé ...

                                               

Gravitropisme

Gravitropisme ya iku obahan anuju utawa ngadohi tarikan gravitasi bumi, ya iku geraking arah gravitasi bumi kang diarani gravitropisme positif, déné obahan ngadohi gravitasi bumi diarani gravitropisme négatif. Oyot lumrahé asifat gravitropik posi ...

                                               

Janur

Janur ya iku godhong kelapa utawa enau, lan rumbia kang isih énom lan wernané isih kuning. Janur racaké kanggo ing saben bangsa di Nusantara lan dimumpangatake ing urip sadina-dina. Ing masarakat suku Bali, Jawa, lan Sunda racaké janur kanggo dia ...

                                               

Kaktus

Kaktus iku jeneng kang diwènèhaké kanggo anggota tetuwuhan ngembang famili Cactaceae. Kaktus bisa tuwuh ing wektu kang suwé tanpa banyu. Kaktus biyasa tinemu ing laladan-laladan kang garing ara-ara. Tembung jamak kanggo kaktus ya iku kakti. Kaktu ...

                                               

Ketapang (tuwuhan)

Ketapang utawa Terminalia catappa iku sawijining tuwuhan gedhé tropis sing kalebu family Combretaceae. Asalé wit Kepatang isih dadi kontroversi, bisa uga saka India, Ujung Malaya, utawa Nugini. Jeneng umum antarané Indian almond, Bengal almond, S ...

                                               

Lenga atsiri

Lenga atsiri iku cuwèran kenthel sing ora bisa nyampur ing banyu. Lenga atsiri ngandhut senyawa-senyawa sing gandané saka manéka jinis tetuwuhan. Lenga atsiri padatan dikasilaké kanthi cara destilasi, uga bisa dikasilaké kanthi prosès èksprèsi la ...

                                               

Liana

Liana iku siji habitus tetuwuhan. Sawijining tetuwuhan ditelakaké minangka liana yèn sajeroning tetuwuhané merlokaké kaitan utawa objèk liya supaya tetuwuhan iku bisa saingan olèh cahya srengéngé. Liana bisa uga karan tetuwuhan kang mrambat, mènè ...

                                               

Nasti

Nasti ya iku obahé pérangan tuwuhan sing diprabawani déning rangsangan, nanging arahé ora gumantung saka tekané rangsangan iku. Tembung Nasti asalé saka basa Yunani, ya iku nastos sing tegesé dipeksa nyedhak. Mula, arah obah saka pérangan awak tu ...

                                               

Niktinasti

Niktinasti ya iku salah siji jinis obahan nasti ya iku prosès irama kang dikendalekake déning interaksi antarané lingkungan lan wektu biologis. Ing kéné tekanan diarahake luwih marang respon motorik kang duwé peran ing perobahan kaya iku. Tuladha ...

                                               

Pantun

Pantun punika salah satunggaling tuwuhan budidaya wigatos kanggé nyekapi kabetahan pangan wujud wos amargi dados sumber karbohidrat kanggé mayoritas tiyang ing donya. Saking sadaya serealia wonten ing donya, prodhuksi pantun punika urutan nomer t ...

                                               

Sansevieria

Sansevieria iku sawijining génus tetuwuhan kang dumadi saka watara 7070 spésies saka famili Ruscaceae, asal saka tlatah tropis lan subtropis. Tuwuhan iku kalebu tuwuhan kang ora usum-usuman, gampang urip ing sadhéngah panggonan lan wujud grumbul ...

                                               

Sistem klasifikasi Cronquist

Sistem klasifikasi Cronquist minangka salah siji sistem taksonomi kangggo tetuwuhan ngembang. Sistem iki naté dicakaké déning akèh pustaka. Klasifikasi didhasaraké marang aspèk klasik, kaya pepadhan morfologi, anatomi, lan kimia. Panggunaan siste ...

                                               

Thokolan

Thokolan, capar, utawa togé iku tetanduran enom kang mung dikembangaké saka tahapan embrio ing wiji. Tahap kawangunan kasebut jejeluk pakecambahan lan minangka tahap wigati ing urip tetanduran. Thokolan biasané dibagi dadi telu bagean utama: radi ...

                                               

Tigmonasti

Tigmonasti ya iku gerak nasti akibat saka demèkan. Gerak iki mligi katon cetha ing pirang-pirang anggota tinemtu anak-suku Mimosoideae saka suku Fabaceae Tuladha kang paling cetha ya iku Mimosa pudica utawa kang luwih ditepungi minangka putri mal ...

                                               

Tlutuh

Tlutuh ya iku arane banyu kang metu saka wit-witan kang tatu. Umume tlutuh duwé kaanan kenthel lan pliket. Tujuan wit-witan ngetokaké tlutuh nalika tatu mligi kanggo pertahanan.

                                               

Tropisme

Tropisme ya iku perobahan ing pertumbuhan sel kang nyebabake perobahan organ tuwuhan wutuh anuju utawa ngadohi sumber rangsangan. yèn perobahan pertumbuhan anuju arah sumber rangsangan, prosès mau diarani tropisme positif, déné perobahan pertumbu ...

                                               

Waringin

Waringin ya iku wit raksasa sing isih ana ning ndunya lan sawatara jinis liya, suku ara-araan utawa Moraceae iku tuwuhan awangun uwit gedhé lan bisa uga ditandur minangka pethètan. Waringin isih kerabat karo wit Bodhi saka India, sing endhi Siddh ...

                                               

Wit

Artikel iki prakara wit minangka tuwuhan. Kanggo zona wektu ing Indonésia, mangga mirsani WIT Wit iku tetuwuhan kanthi watang lan pang kang ngandhut kayu. Wit duwé watang utama kang tuwuh jejeg, nopang tajuk wit. Wit dibédakaké saka semak saka pa ...

                                               

Èpifit

Tuwuhan epifit iku tuwuhan kang numpang ing tuwuhan liya minangka papan uripé. Jenengé dijupuk saka Basa Yunani: epi-, lumah utawa tutup, lan phyton, tuwuhan utawa wit. Béda karo parasit, epifit bisa mandhiri, lepas saka lemah minangka panyangga ...

                                               

Étnobotani

Etnobotani ya iku ngèlmu kang nyinaoni gegayutane manungsa lan "tuwuhan. Panaliten etnobotani diwiwiti déning para ahli botani kang mokusake babagan persepsi ékonomi saka sawijining tuwuhan kang digunakaké déning masarakat lokal. Ahli etnobotani ...

                                               

Embrio

Embrio iku siji eukariota diploid multisel sajeroning tahap paling awal saka perkembangan. Sajeroning organisme kang tangkar tumangkar kanthi seksual, nalika siji sèl sperma mbuahi ovum, asilé iku siji sèl kang diarani zigot kang duwé kabèh DNA s ...

                                               

Évolusi

Évolusi dhasaré duwé teges prosès owah-owahan kang suwéné tinentu. Ing konteks biologi modhérn, évolusi tegesé owahé frekuensi gén ing siji populasi. Akumulasi owahé gen iki njalari dumadine owahé makluk kang urip. Éwadéné téyori evolusi mesthi d ...

                                               

Binturung

Binturung ya iku sejinis musang kang awaké gedhé, anggota suku Viverridae. Pira-pira dialèk Melayu nyebuté binturong, menturung utawa menturun. Sajeroning basa Inggris, kéwan iki karan Binturong, Malay Civet Cat, Asian Bearcat, Palawan Bearcat, u ...

                                               

Cucak kuricang

Cucak kuricang ya iku anggota familia merbah, cucak, lan sejinisé ing ordho passeriformes. Déwéké tinemu ing alas-alas Asia Tenggara. Mliginé, wuluné kuning zaitun kanti ndas biru-ireng mengkilap.

                                               

Coelacanth

Coelacanth lan acanthos, "άκανθος", dhedhasar eri siripipun ingkang gadhah gronggongan) IPA: punika nama ordo iwak ingkang kapérang dados satunggaling cabang évolusi tuwa dhéwé ingkang taksih gesang saking ulam berahang. Coelacanth dipunkira-kira ...

                                               

Drosophila melanogaster

Drosophila melanogaster ya iku salah sawijiné jinis gegremet kang nduwé suwiwi lan kalebu ing ordho Diptera. Drosophila melanogaster iku laler kang asring tinemu ing woh-wohan kang wis bosok, mula uga diarani lalat buah. Drosophila wis digunakaké ...

                                               

Hymenoptera

Hymenoptera utawa ordho gegremet iku golongan lan 200.000 spésies bangsa utama semut saka tawon kéwan mawa ros-ros kang sikilé enem. Jeneng iki ngrujuk menyang swiwi mawa mémbran saka gegremet, lan didhunké saka basa Yunani Kuna ὑμήν: mémbran lan ...

                                               

Ibis-séndhok

Ibis-séndhok inggih punika kelompok peksi pengarung toya ingkang salira agnèg lan berkaki ndawa, saking suku Threskiornithidae ing pundhi ibis kalebet ing salebeting. Sedaya spésies ibis-sendok gadhah paruh ingkang datar lan berbentuk kados ta sp ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →