Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 21



                                               

Godhong

Godhong iku salah siji organ tetuwuhan kang tuwuh ing batang kang fungsi mligi nyerep énergi cahya srengéngé kanggo fotosintesis. Lumrahé wernané ijo amarga ing kana ana jaringan kang paling akèh ngandhut klorofil. Godhong wujud organ tetuwuhan k ...

                                               

Hukum Segregasi mendel

Hukum péwarisan Mèndèl inggih punika sipat ing organismé ingkang jabarakén déning Gregor Johann Mendel ing pakaryan nyoba ngenai persilangan tuwuhan. Hukum punika kapèrang saking kalih pérangan: Hukum Pamisahan Segregation saking mendel, ugi dipu ...

                                               

Hyalinobatrachium pellucidum

Hyalinobatrachium pellucidum utawa kang sinebut Kodhok Transparan, uga sinebut minangka kodhok kaca utawa kristal bisa ddeleng lumantar daginge kang transparan. Kodhok jinis iki ora anyar, nanging terancam cures. Kulite ya iku jinis Pellucidum Hy ...

                                               

Inti sel

Inti sèl utawa nukleus sèl iku organel kang tinemu ing sèl eukariotik. Organel iki ngandhut sapérangan gedhé materi genetik sèl kanthi wujud molekul DNA linear dawa kang mbentuk kromosom bebarengan karo manéka jinis protéin kaya histon. Gen ing n ...

                                               

Kahutanan

Charles H. Stoddard Essentials of Forestry. New York: Ronald Press, 1978. Hart, C. 1994. Practical Forestry for the Agent and Surveyor. Stroud. Sutton Publishing. ISBN 0-86299-962-6 Chris Maser. Sustainable Forestry: Philosophy, Science, and Econ ...

                                               

Khamir

Khamir iku fungi ekasel kang sapérangan jinis spesiesé umum dipigunakaké kanggo gawé roti, fermentasi ombènan ngandhut alkohol, lan malah uga dipigunakaké kanggo pacobèn sel bahan bakar. Akèh-akèhé khamir wujud anggota divisi Ascomycota, sanadyan ...

                                               

Klade

Klad utawa klade iku golongan taksonomi kang duwé siji leluhur bebarengan lan kabèh katurunané uga asal saka moyang mau. Golongan kaya ngéné iku diarani golongan monofiletik, kang bisa digambaraké liwat analisis filogenetika, kaya kacetha sajeron ...

                                               

Lisosom

Kanggo enzim lisozim, pirsani Lisozim Lisosom iku organel sèl wujud kanthong kaiket membran sing isiné enzim hidrolitik kang migunani kanggo ngontrol pancernan intraseluler ing manéka kaanan. Lisosom tinemu nalika taun 1950 déning Christian de Du ...

                                               

Malacostraca

Malacostraca ya iku kelas saka anggota Avertebrata kang kagolong ning filum Arthropoda, subfilum Crustacea. Awaké Malacostraca lumrahé ana 14 sègmen. Wolu segmen kang kagolong sefalotoraks, nanging ana enem segmen kang mbentuk abdomen. Malacostra ...

                                               

Meiosis

Mèiosia inggih punika prosès pémbélahan Sèl ing pundi jumlah Kromosom per sèl, dipunbélah dados kalih. DNA ing salèbéting sel asli dipunduplikasiakén selama pintén-pintén fasé saking siklus sél. Mèiosis misahkan kromosom lajéng dipunreplikasiaken ...

                                               

Mutagen

Mutagèn inggih punika agèn alam utawi damèlanipun manungsa fisika utawi kimia ingkang saged ngubah urutan DNA.dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012 Miturut pémanggih sanès mutagèn inggih punika sesuatu ingkang dados sebab, tuladhanipun kimia, cahya, ...

                                               

Nématologi

Cithakan:Zoologi Nématologi ya iku ngèlmu prakara biologi nématoda. Nématoda kagolong avertèbrata wigati amarga ana anggotane dadi parasit wigati ing babagan kèséhatan/kèdoktèran lan pertanian. Pira-pira kasus kècacingan disebabaké nématoda lan n ...

                                               

On the Origin of Species

Asal-usul Spesies déning Charles Darwin iku karya wigati sajeroning literatur èlmiyah lan dianggep tonggak sajeroning téyori évolusi. Irah-irahan jangkepé ya iku On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favou ...

                                               

Oyod

Ing tuwuhan vaskuler, oyod utawa oyot iku organ tuwuhan kang racaké kependhem ing ngisor lapisan lemah. Iki dudu pakem, amarga ana oyod kang aerial utawa aerating. Apa manèh, batang kang racaké wiwit ing ngisor lemah iku uga ora mesthi. Pérangan ...

                                               

Parasit

Parasit inggih punika kéwan alit ingkang saged damel produktivitas kéwan sanès dados tambah lemes amargi ditumpangi déning kéwan alit punika. Parasit punika saged ugi nyerang sistem imun manungsa, kéwan, kados nyerang kulit. Parasitoid (parasit i ...

                                               

Plasma getih

Plasma getih iku komponèn getih awangun cuwèran awarna kuning sing dadi médhium sèl-sèl getih, ig ngendi sèl getih ditutup. 55% saka gunggung/volume getih wujud plasma getih. Volume plasma getih dumadi saka 90% wujud banyu lan 10% wujud larutan p ...

                                               

Porifera

Porifera iku asalé saka tembung porus kang duwé arti bolongan cilik lan ferre kang tegesé duwé. Porifera iku kéwan kang duwé bolongan-bolongan cilik utawa kéwan kang duwé pori-pori. Porifera duwé saluran banyu kang ngatur sirkulasi banyu ing awak ...

                                               

Proteomika

Protèomika punika kajian kanthi molékular kaliyan sédaya protéin ingkang dipunhasilakén saking èksprèsi gen ing sèl, mliginipun ngenai struktur saha mupangatipun. sadaya protéin ing salebeting sèl dados proteom. Istilah proteomik ingkang wiwit di ...

                                               

Protista

akèh-akéhé sifaté unisélulér. Protista multisélulér duwé awak kang sedherhana Akéh-akéhé protista urip ing banyu yaiku urip ing laut utawa ing kolam, tlaga, kali lan liya-liyané. sifaté Eukariotik Sapérangan Protista urip bébas, nanging ana uga k ...

                                               

Protozoa

Protozoa, asalé saka tembung Basa Yunani Kuna, yaiku tembung protos kang tegesé sepisanan lan tembung zoon kang tegesé kéwan. Dadi protozoa iku kéwan kang sepisanan. Organisme iki wujudé cilik nanging prasaja, duwé struktur kang luwih majemuk sak ...

                                               

Rhinoceros (génus)

Warganing génus Rhinoceros iku warak-warak kang mawa sungu siji. Ing njeron génus iki ana rong spésies warak, ya iku Warak Indhi lan Warak Jawa. Warak Jawa minangka mamalia gedhé kang kaancem cures dhéwé sadonya, kanthi cacah warak mung kari 60 l ...

                                               

Réplikasi DNA

Réplikasi DNA yaiku prosès panggandhaan molekul DNA untai dhobel. Ing sel, réplikasi DNA dumadi sadurungé panyigaran sel. Prokariota terus-terusan gawé réplikasi DNA. Ing eukariota, wektu dumadiné réplikasi DNA diatur banget, yaiku nalika fase S ...

                                               

Réprodhuksi

Réprodhuksi iku sawjining prosès biologis nalika individu organisme anyar diprodhuksi. Réprodhuksi yakuwi cara dhasar mempertahanaké dhiri kang diayahi déning kabèh wangun kauripan; saben individu organisme kang ana miangka asil saka siji prosès ...

                                               

Siklus Sel

Siklus sèl inggih punika fungsi sèl ingkang dasaripun wujud duplikasi akurat jumlahipun ageng DNA ing salébéting kromosom, lan lajéngipun dipunpisahaen asil duplikasi kasébut pramila kédadosan kalih sèl ènggal ingkang identik.

                                               

Silia

Silium ya iku organel sel kang duwé fungsi minangka piranti bantu perobahan kang nyolok saka sapérangan sel kang diametere kira-kira 0.25 μm lan dawane sakiwa-tengené 2 nganti 20 μm sarta lumrahé ana ing cacah akèh ing lumahing sel. Silia béda ka ...

                                               

Simplas

Simplas ya iku kontinum sitoplasma kang gegayutan déning plasmodesmata ing tuwuhan lan duwé fungsi kanggo ngangkud banyu lan mineral saka oyot tekan xilem. Prosès panyerapan banyu lan zat hara ing oyot tuwuhan bisa lumantar dalan loro, ya iku ing ...

                                               

Siput

Siput utawa keong yaiku jeneng umum kang diwenehaké kanggo anggota kelas moluska Gastropoda. Istilah iki artiné thothok amarga kéwan iki duwé thothok nggelung nalika wis gedhené. Manawa diartikaké kanthi arti kang luwih umum manèh artiné "Gastrop ...

                                               

Sistem pandulu

Sistem pandulu iku péranganing sistem indra kang agawé organisme bisa ndeleng. Sistem pandulu nafsiraké informasi saka cahya kanggo represèntasi donya ing saubengé awak. Mata minangka piranti utama sistem iki.

                                               

Sitoplasma

Sitoplasma iku pérangan sèl sing kabungkus membran sèl. Sajeroning sèl eukariota, sitoplasma minangka pérangan non-nukleus saka protoplasma. Sajeroning sitoplasma ana krangka sèl, manéka organel lan vesikuli, sarta sitosol sing wujud cuwèran pang ...

                                               

Siwalan

Siwalan iku jinising palma sing urip ing Asia Kidul lan Asia Tenggara. Déné godhong wit gebang/tal iki akèh pigunané lan diarani ron tal. Ron tegesé godhong. Saka kléra-klèruné pangucap, banjur salin swara dadi lontar. Wit iki mligi thukul ing pa ...

                                               

Sérum getih

Sérum getih yaiku serum ing jero getih, minangka komponèn kang dudu arupa sèl darah, uga dudufaktor koagulasi; serum iku plasma darah tanpa fibrinogen, ateges pérangan èncèr saka susu kang mbeku nalika prosès nggawé kèju. Serum kasusun saka kabèh ...

                                               

Tarsius katé

Pygmy Tarsier, uga dikenal minangka Mountain Tarsier utawa Lesser Spectral Tarsier, iku sawijining primata sing saba wengi, tinemu ing Sulawesi Tengah, Indonesia. Pygmy Tarsiers dipercaya wis cures ing taun 2000, nalika èlmuwan Indonesia kanthi o ...

                                               

Telomer

Telomer iku pérangan paling ujung saka DNA linear. Sanadyan kalebu sajeroning lèr DNA, telomer dudu ora ngode protéin apa waé, saéngga dudu wujud gen. Telomer duwé peran wigati sajeroning njaga kastabilan genom saben sel. Kanthi anané telomer, pa ...

                                               

Terna

Terna iku tetuwuhan kang batangé empuk amarga ora mbentuk kayu. Tetuwuhan kang kaya mangkénéiki bisa wujud tetuwuhan sausum, tetuwuhan rong usum, utawa uga tetuwuhan taunan. Sing bisa diarani terna lumrahé ya iku kabèh tetuwuhan mawa pambuluh. Lu ...

                                               

Theodor Schwann

Theodor Schwann iku sawijining fisiolog saka Jerman. Akèh kontribusiné ing babagan biologi kalebu tuwuhing téori sèl, panemon sèl Schwann sajeroning sistim saraf pinggir (Basa Indonesia: Saraf tepi, Basa Inggris: peripheral nervous system, panemo ...

                                               

Tinggi

Tinggi ya iku gegremet parasit saka kulawarga Cimicidae. Kayadéné tuma, tinggi kawentar dadi kéwan cilik kang nyesep getih manungsa lan kéwan getih panas liyané. Tinggi seneng manggoN ing sakjeroning omah, mligi ing peturon. Kéwan iki seneng ngen ...

                                               

Tonoplas

Tonoplas utawa membran vakuola ya iku membran tunggal kang nutupi vakuola lan misahake sitosol saka getah tuwuhan sarta wigati banget tumrap sel tuwuhan lan sel cendawan. Membran iki kaya membran plasma, nanging béda fungsine lan kerep rada luwih ...

                                               

Transpor aktif

Transpor aktif ya iku obahan utawa pamindhahan kang nggunakaké ènergi kanggo ngetokaké lan nglebokaké –ion lan molekul lumantar membran sel kang asipat permeabel kanthi ancas njaga keseimbangan molekul cilik ing jero sel. Transpor aktif didayani ...

                                               

Traté

Teraté iku jeneng génus kanggo tetuwuhan banyu saka suku Nymphaeaceae. Sajeroning basa Inggris ditepungi minangka water-lily utawa waterlily. Ing Indonesia, teraté uga minangka nyebut tetuwuhan saka génus Nelumbo. Nalika jaman biyèn, wong pancèn ...

                                               

Utek tengah

Otak tengah utawa ya iku pérangan paling cilik saka utek kang duweni fungsi minangka stasiun relai kanggo informasi pangrungon lan pandelengan. Utek tengah ngontrol pirang-pirang fungsi wigati kaya ta sistem visual lan pangrungon sarta obahan mri ...

                                               

Vakuola

Vakuola wujud ruang njero sel sing isiné cuwèran. Cuwèran iki ya iku banyu lan manéka dat sing larut ing njeroné. Vakuola tinemu ing kabèh sel tetuwuhan nanging ora ditemoni ing sel kéwan lan bakteri, kejaba ing kéwan uniseluler tingkat asor. Ing ...

                                               

Vertebrata

Vertebrata iku subfilum saka chordata, mligi, kang nduwé balung mburi utawa kolom spinal. Balung ing kolom spinal karan vertebrai. Vertebrata iku subfilum gedhé dhéwé saka chordata, lan kapérang saka kéwan kang racaké umum dingertèni manungsa. Iw ...

                                               

Viroid

Viroid inggih punika patogèn tanéman ingkang kasusun saking potongan cendhak RNA ingkang komplementer, sirkular saha beruntai tunggal. Viroid bèntén kaliyan virus-virus struktur penyusun viroid boten gadhah kapsid. Viroid inggih punika molekul RN ...

                                               

Virus

Virus iku parasit kanthi ukuran mikroskopik kang nginfèksi sèl organisme biologis. Virus mung bisa reproduksi ing sajeroning material urip kanthi nginvasi lan ngendhalèkaké sèl makluk urip amarga virus ora duwé kalengkapan selular kanggo reproduk ...

                                               

Xenopus

Xenopus ya iku kodhok kang asalé saka Sahara, Afrika. Xenopus dikenal minangka kodhok pencakar saka Afrika utawa Platanna, amarga duwé sikil kanthi wujud cakar kang kanggo nyuwek panganane. Xenopus wujud bunder, kaya endhog lan duwé kulit kang lu ...

                                               

Èkskrèsi

Èkskrèsi inggih punika prosés pémbuangan sisa mètabolisme lan bénda ingkang boten mupangatakén. Pengeluaran utawi pembuangan ampas asil Metabolisme ingkang sampun mbotén dipunbutuhaké kaliyan slira. Ekskresi inggih punika péngèluaran bahan-bahan ...

                                               

Ènterotoksin

Enterotoksin ya iku eksotoksin kang aktivitase menéhi prabawa usus alus, saéngga lumrahé njalari sekrèsi cuwèran kanthi kakehan ing jero gronggongan usus, nyebabake diare lan muntah-muntah. Enterotoksin diprodhuksi déning pirang-pirang macem bakt ...

                                               

Augustin Pyramus de Candolle

Augustin Pyramus de Candolle uga diéja Augustin Pyrame de Candolle iku sawijining ahli botani. Cithakan pangarang dipigunakaké yèn ngutip jeneng tentanduran sing diterbitaké yakuwi aksara "DC.". Panjenengané nemu gagasan "perang alam" "Natures wa ...

                                               

Charles Nicolle

Charles Jules Henri Nicolle inggih punika dhokter kaliyan mikrobiolog Prancis ingkang naté angsal Bebungah Nobel Kedhokteran utawa Fisiologi nalika taun 1928. Piyambakipun putra saking dhokter, Eugène Nicolle, ingkang aktif wonten ing RS Rouen, p ...

                                               

Xavier Bichat

Marie François Xavier Bichat inggih punika, dhokter, sarta fisiolog saking Prancis. Miturut pamanggih saking bapanipun, piyambakipun nimba kawruh wonten ing sekolah kadhokteran kutha Lyon, nalika taun 1793 piyambakipun sekolah ten Paris. Bichat k ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →