Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 208



                                               

Jarak pager

Family Euphorbiceae Tuwuhan Perdu, dhuwuripun 1–7 m, nyabang boten tératur Godong amba, béntukipun Jantung utawi bulat ndok ngelebar deneng dhawanipun 5–15 cm Kémbang ingkang gadhah warni radi kuning keijeman utawi kuning campuran, wujud sekar me ...

                                               

Kemiri

Kemiri ya iku araning wit kang wohé kulité awujud atos, isiné ana kandhutané lenga, lan bisa kanggo bumbu masak.Ing basa latiné sok diarani Aleurites moluccana. Tuwuhan iki isih sakrabat karo ketéla pohung lan kalebu suku Euphorbiaceae. Sajeronin ...

                                               

Kemangi

Kemangi ing basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék. Kemangi iku rasané rada legi, adhem, wangi, lan nyegeraké.terna cilik sing godhongé biyasa dipangan minangka lalap. Aroma godhongé kas, kuwat nanging lembut mawa sentuhan aroma limau. Godho ...

                                               

Kenthang kleci

Kenthang ireng utawa kenthang kleci J. K. Morton syn. Plectranthus tuberosus Benth. syn. C. edulis Blume syn. C. rotundifolius A. Chev. & E. Perrot syn. C. parviflorus Benth.; suku Lamiaceae) tuwuhan kang potensial kanggo sumber pangan alternatip ...

                                               

Mesona

Mesona iku siji génus saka famili mint. Conto spesiès saka génus iki ya iku Mesona procumbens Hemsley lan Mesona chinensis, sing uga dikenal minangka xiancao 仙草 sajeroning basa Mandarin, sian-chháu sajeroning basa Taiwan sarta leung fan cao 涼 ...

                                               

Nona makan sirih

Nona makan sirih utawi Clerodendrum thomsoniae inggih punika jinis tuwuhan merambat anggota suku Lamiaceae rumiyen dipunlebetaken ing salebeting suku Lamiaceae.

                                               

Anggrèk

Suku anggrèk-anggrèkan utawa Orchidaceae iku suku tetuwuhan ngembang kanthi anggota jinis paling akèh. Jinis-jinisé kasebar wiyar saka laladan tropika teles tekan wewengkon sirkumpolar, sanadyan sapérangan gedhé anggotané tinemu ing laladan tropi ...

                                               

Poales

Poales wujud siji ordho kang kalebu famili kaya suket-suketan, bromeliads, lan sedges. Ordo iki nglebokaké tetuwuhan sing jinisé pari-parian kaya Pari, Gandum, lan akèh liyané. Order Poales famili Anarthriaceae famili Bromeliaceae famili Centrole ...

                                               

Alpinia

Alpinia iku sawijining génus tetuwuhan, kanthi anggota punjul 230 spésies saka kulawarga Zingiberaceae. DNA sequence-based methods Pirsani: Rujukan nuduhaké yèn génus iki polyphyletic. Genus iki diwakili déning enem klad ing suku Alpinieae, sing ...

                                               

Curcuma

Curcuma iku sawijining génus saka watara 80 spésies sing mlebu kulawarga tuwuhan Zingiberaceae kaya ta spésies kunir lan Tulip Siam. Jeneng Curcuma asalé saka basa Arab kurkum tegesé "kunir". Wiwit perakatin génus Curcuma déning Linnaeus taun 175 ...

                                               

Kapulaga

Kapulaga, kadang kala mau Cardamo n utawa Cardam u m ing cara basa Inggris, yaiku sawiji rempah kagawé saka isi-isiné sawenèh wit-witan ing génus Elettaria lan Amomum ing kulawargané Zingiberaceae. Genus loro iku mau asalé saka India, Pakistan, B ...

                                               

Laos (bumbu)

Laos, iku salah sawijining oyot kang akèh gunané. Bisa kanggo tamba utawa sedhep-sedhepan masakan. Ing masakan Thailand laos dadi sedhep-sedhepan paling utama, uga ing Indonésia. Lumrahé laos dimasak karo sop-sopan utawa janganan liyané. Wujudé k ...

                                               

Temu kunci

Temu kunci Mansf. syn. Curcuma rotunda L., B. pandurata Schlechter, Kaempferia pandurata Roxb) iku sajinis bumbon crakèn sing rimpangé dianggo bumbu sajeroning masakan Asia Kidul-wétan. Wangun temu kunci rada béda karo empon-epon liyané amarga tu ...

                                               

Temu lawak

Temu Lawak Curcuma xanthorrhiza inggih punika taneman obat ingkang mlebet golongan suku temu-temuan Zingiberaceae. Asalipun saking Indonesia kasebar wonten ing Pulo Jawa, salajengipun nyebar wonten ing kawasan wewengkon biogeografi Malesia. Sapun ...

                                               

Temulawak

Temu lawak iku tuwuhan usada kang kagolong sajeroning suku pala kapendhem. Tuwuhan iki asalé saka Indonésia, mligi Pulo Jawa. Ing Jawa, tuwuhan iki diarani temulawak, ing Sunda diarani koneng gedhé, déné ing Madura diarani temu labak. Tuwuhan tem ...

                                               

Wresah

Resah utawa Wresah ya iku sawijing jinis tuwuhan aromatis anggota suku jahe-jahean. wohe kang legirada kecut lan duwé ganda kang kas bisa dipangan ing kaanan seger lan wohe kang isih enom bisa dipangan yèn wis digodhog. Tuwuhan asli Indonesia iki ...

                                               

Woh

Woh yaiku pérangan saka uwit kang ngandhut wiji. Woh-wohané dhéwé kerep uga dipangan. Lumrahé woh-wohan akèh banyuné lan uga ngandhut gula alami. Kajaba iku uga ngandhut serat-serat alami ing kulité lan isiné. Kabèh woh-wohan ngandhut zat wesi la ...

                                               

Asem (tetanduran)

Asem iku tetuwuhan kang wohé dawa-dawa, mrengkel-mrengkel, rupa kulité coklat. Yèn isih enom dagingé wernané ijo, rada renyah, lan rasané kecut nemen. Nanging yèn wis tuwa dagingé banjur dadi coklat, rasa kecuté rada suda. Asem bisa ditemoni ing ...

                                               

Asem kandis

Asam kandis utawa Garcinia xanthochymus iku kulawarga saka Garcinia namung spésiesé kang béda, rasané rada pait. Rupané kaya ta jamur shitake, warnané ireng kesoklatan lan racaké dimanfatké manawa wis garing.Asliné bunder-bunder cilik,nanging bar ...

                                               

Bisbul

Bisbul ya iku salah sawijining jeneng jinis woh sarta tetanduran prodhuksi. Tanduran iki ana gegayutanne karo persimmon lan ebony. Jeneng ilmiahé ya iku Diospyros blancoi A. DC. Nanging, asring sinebut minangka jeneng sing ora bener: D. discolor ...

                                               

Blimbing

Wit Blimbing asalé saka Indonésia, India, lan Sri Langka, sarta akèh ing laladan Asia Kidul-Wétan, Républik Dominika, Brasil, Peru, Ghana, Guyana, Tonga, lan Polinesia. Blimbing ditandur kanthi komersial ing Amérikah Sarékat, yaiku ing Florida Ki ...

                                               

Carica

Carica utawa karika ya iku tuwuhan éwoning famili katès. Nanging béda karo katès kang urip ing laladan panas, carica mung bisa urip ing laladan dhataran dhuwur kanthi suhu udara rélatif adhem. Ing Indonésia carica utawa kang uga ditepungi kanthi ...

                                               

Cempedhak

Cempedhak iku tetuwuhan woh-wohan saka famili Moraceae. Wangun woh, rasa lan wanginé kaya nangka, sanajan gandané sing tajem banget mèmper woh durén. Tetuwuhan iki asalé saka Asia Kidul-Wétan, lan nyebar wiyar wiwit saka wewengkon Tenasserim ing ...

                                               

Cermé

Cermé, ceremé utawa ceremai ya iku salah sawijining wit kang wohe kecut banget. Jeneng élmiyahé ya iku Phyllanthus acidus. Woh kang kecut iki uga diarani mawa jeneng-jeneng liya kaya ceremoi, crhemai, Karmay, mayom lan liyané. Ana ing basa Inggri ...

                                               

Cèri

Ceri ya iku sakelompok tuwuhan kang wohe dadi anggota marga Prunus. Ceri ora namung nyakup sawijining jinis baé nanging akèh jinisé kaya ta P. cerasus, P. avium, lan P. emarginata. Ceri ya iku sawijining wit kang paling disenengi ing Jepang lan k ...

                                               

Dhondhong

Dhondhong yaiku tetuwuhan woh kang kagolong ing kulawarga suku pelem-peleman. Tetuwuhan iki misuwur karan jeneng ambarella, hog plum, hevi, mokah, gway, makak farang. Woh dhondhong bisa dipangan langsung saka wit utawa asring uga diolah/ dirujak, ...

                                               

Dhuku

Dhuku iku tetuwuhan kang asalé saka laladan kulon Asia Kidul-Wétan, yaiku Indonésia, Malaysia lan Thailand. Tetuwuhan iki dikenal uga kanthi jeneng langsat, langsep, kokosan. Dhuku iku duwé manéka warna varietas, ana kang gedhé lan uga ana kang c ...

                                               

Durèn

Durèn iku kalebu tuwuhan woh-wohan kang wujud wit. Sebutane durèn diprakirakaké saka istilah Malayu yaiku saka tembung duri kang diakhiri panambang-an saéngga dadi durèn. Tembung iki mligi kanggo nyebut woh kang kulite duwé eri kang lancip-lancip ...

                                               

Gandaria

Gandaria utawa jeneng lokal liyané ya iku jatake ya iku tuwuhan kang asalé saka Indonesia lan Malaysia. tuwuhan iki urip ing laladan tropis, lan akèh dibudhidhayaake ing Sumatera lan Thailand. Gandaria dimanfaatake woh, godhong, lan wite. woh gan ...

                                               

Goji beri

Goji Beri ya iku sebutan kanggo 2 spésies tuwuhan kang wujud ya iku Lycium barbarum lan Lycium chinense. kalorone kalebu ing kulawarga tuwuhan Solanaceae, kang sajeroning kulawarga iku kalebu uga kenthang, tomat, lan mbako. Tuwuhan iki dikembanga ...

                                               

Jambu alas

Jambu alas ya iku wit taunan saka kulawarga Myrtaceae. Wit cilik dhuwuré bisa nganti 12 mèter lan dhiamèter galihé 30 séntimèter. Galihé silindhris werna soklat lan ana slèrét-slèrét werna ijo. Cawang werna soklat lan duwé vena. Godhong tunggal l ...

                                               

Jambé

Jambé uga diarani pinang, wohan, penang. Jeneng latiné Areca catechu L. Ing saben laladan, pinang duwé jeneng kang warna-warna. Ing Jawa Kulon diarani jambé, penang utawa wohan. Ing Sumatra diarani pinang, pineng, pineung, batang mayang, batang b ...

                                               

Jinten

Jinten ireng kang énak kanggo bumbu masak duwé khasiat, kaya ta: Jinten ireng duwé sterol, uga beta-sitosterol, kang bisa dadi anti kanker Lenga lan sariné dipercaya bisa nambani lelara kang ana gayutané karo pernapasan, percernaan, lambung, leve ...

                                               

Jipang

Wiwitan Jipang utawa labu shiam kelebet teng keluargi cucurbitaceae, sami uga kados bonteng lan Melon. Tiang Indonésia nepangaken dados labu shiam keranten wiwitan niki sengiene ditekaaken saking Walanda saking shiam. Jipang uripe mrambat teng le ...

                                               

Katès

Katès, Gandhul, utawa Gamblok iku kalebu tuwuhan hérba saka famili Caricacea kang asalé saka Meksiko sisih kidul lan sisih loré Amérika Kidul uga saka Hindia Kulon, saiki nyebar wiyar lan akèh ditandur ing laladan tropis kanggo dijupuk wohé. C. p ...

                                               

Kawis

Kawis iku krabat cerak maja lan isih kalebu ing suku jeruk-jerukan. Tetuwuhan sing dimupangataké wohé iki wis arang ditemoni sanadyan saiki sapérangan laladan wiwit ngembangaké. Asalé saka India kidul nganti tekan Asia Kidul-wétan lan Jawa. Kawis ...

                                               

Kemang

Kemang ya iku wit woh-wohan sajinis pelem kanthi ambu kang mbangeti lan rasa kang kecut legi. woh iki dianggep duwé kerabat lan dianggep padha karo binjai. nanging pakar-pakar nyaranake supaya dipisahake dadi jinis dhéwé, Mangifera kemanga. Keman ...

                                               

Kemloko

Kemloko utawi kemlaka iku uwit sing ngasilna buah kemloko utawi ugi kanaman buah Melaka utawi malaka. Uwit malaka utawi Melaka utawi kemloko mirip uwit cerme nanging luwih gedé lan kaliyan duwure 15 meter. Batang uwit kemloko jejeg, bunder, arupi ...

                                               

Kepel

Tuwuhan kepel utawa burahol ya iku wit kang ngasilaké woh hidangan méja kang dadi flora identitas Dhaérah Istiméwa Yogyakarta. Woh kepel disenengi déning puteri karaton-karaton ing Jawa amarga dipercaya bisa gawé kringet duwé ambu kang sedhep lan ...

                                               

Kesemek

Kesemek iku jeneng sajinis woh-wohan saka marga Diospyros. Tuwuhan iki ditepungi uga kanthi sebutan woh kaki, utawa sajeroning basa Inggris dijenengi Oriental persimmon. Jeneng ngèlmiahé yaiku Diospyros kaki.

                                               

Kismis

Kismis yaiku anggur sing digaringaké lan bisa dipangan langsung utawa digunakaké ing masakan. Ing abad 11 Masehi wadya salib manuhaké kismis ing Éropah sawisé bali saka Mèditerania. Kismis duwé rasa legi amarga duwé konsèntrasi gula sing dhuwur l ...

                                               

Kiwi

Kiwi, woh-wohan iki wujudé mèh padha woh sawo nanging ana lunguté. Rupane ijo rada coklat. Warna coklat iku ya iku saka langutè mau. Uniké woh-wohan iki awit nom nganti tuwa mateng rupané tetep ijo ora ngalih. Bédané yèn wis mateng wohé dipijet e ...

                                               

Kolang-kaling

Kolang-kaling utawa buah atap ya iku woh kang dadi cemilan, dhapuré lonjong lan wernané putih transparan. Kolang-kaling ing basa Walanda diarani glibbertjes. Kolang-kaling ya iku wijiné wit aren utawa Arenga pinnata. Kolang-kaling dhapuré trepes ...

                                               

Krambil

Krambil utawa klapa iku sawijining tuwuhan saka kulawarga Arecaceae. Wit iki siji-sijining spésies ing génus Cocos, lan wité bisa nganti 30 mèter dhuwuré. Krambil utawa klapa uga ngarané wohé wit iki sing kulité atos lan dagingé awerna putih. Wit ...

                                               

Krambil gadhing

Krambil gadhing inggih punika salah satunggaling tetuwuhan ingkang dipun-ginakaken wonten upacara temanten gagrag Surakarta. Krambil gadhing punika kinten- kinten inggilipun 3 dumugi 4 mèter. Tetuwuhan punika saged tuwuh wonten papan pundi kemawo ...

                                               

Kurma

Kurma iku kalebu salah siji tetuwuhan lan duwé jeneng elmiyah Phonex dactylifera. Ing Arabdisebut تمر‎, Tamr kanggone kurma kang wis garing kaya kang biyasa tinemu ing pasar nalika sasi Pasa ing tanah Jawa, lan diarani ruthob kanggone kurma kang ...

                                               

Kwèni

Kweni utawa kuwèni ya iku sawijining jinis pelem-peleman kang isih sedulur karo bacang. Tetuwuhan iki nduwé woh kang arum lan daging wohé ora agal. Daging woh kwèni luwih padhet tinimbang bacang lan seraté luwih alus. Kwèni iki ana ing antarané p ...

                                               

Kèrsen

Kèrsen Muntingia calabura Jawa: ꦏꦺꦂꦱꦼꦤ꧀, Indonésia: ceri ya iku buah cilik kang manis, duwé basa Latin Muntingia calabura L, ing wewengkon liya uga diarani Talok. Ing sadhéngah papan ing Jakarta, woh iki uga diarani cèri. Jeneng liyané ya iku dat ...

                                               

Labu air

Labu air utawi labu sayur inggih punika salah satunggaling jinis labu ingkang wohinpun ingkang taksih enèm saged dipunjangan lan wohipun ingkang sampun tua saged dipudadosaken wadhah toya, tabung, kanthong hias, utawi dados koteka. Labu air taksi ...

                                               

Lémon

Lémon ya iku salah siji jinis jeruk. Ana sawatara jinis lémon antarané Eureka, Lisbon lan Meyer. Wit lémon bisa tuwuh nganti 6 mèter. Lémon tuwuh ing laladan iklim tropis lan sub-tropis sarta ora tahan hawa adhem. Suhu ideal kanggo lémon supaya b ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →