Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 178



                                               

Cemara Natal

Wit cemara Natal kang wus suwé didadèkaké simbol riyaya Natal déning umat Kristen, pranyata kawiwitan udakara 1000 taun kapungkur. Bab iki kelakon nalikané Santo Bonifacius priyayi kang ngristenaké bangsa Jerman, ing tengah dalan nemoni wong-wong ...

                                               

Gréja Yesus Sajati

Gréja Yesus Sajati iku sawijining gréja non-dhénominasi kang diadegaké ing Beijing, Tiongkok taun 1917. Gréja iki olèhé wiwit ing Tiongkok taun 1900-an, ing antarané gréja-gréja Protèstan, kamangka idéologiné dhedhasar Gerakan Pentakosta. Ing 193 ...

                                               

Kanjeng Rama

Donga Kanjeng Rama utawi ing Basa Indonésia Bapa Kami, punika donga ingkang wigati piyambak ing agami Kristen. Miturut Prajanjéan Énggal, donga punika dipunparingaken déning Gusti Yésus marang para rasulipun kanggé paugeran dedonga. Donga punika ...

                                               

Natal

Natal, saka basa Portugis kang tegesé wiyosan, iku dina riyadi umat Kristen. Ing dina iki kang mesthi tiba ing tanggal 25 Dhésèmber, wiyosané Gusti Yesus di-èngeti. Sanadyan para nimpuna saiki iki sarujuk yèn Gusti Yesus bokmanawa sajatiné ora mi ...

                                               

Papa

Kangjeng Santa Papa punika pamimpin saking Gréja Kristen, mliginipun Gréja Katulik Roma utawi Katulik Ortodoks. Panjenenganipun punika biskop kitha Roma. Jawatan Paus punika nglajengaken jawatan Santo Petrus. Paus punika dipunpilih ing satunggili ...

                                               

Ritus Armenia

Ritus Armenia wujud liturgi sing independen. Ritus iki dipigunakaké déning Gréja Ortodoks Armenia uga Gréja Katulik Armenia. Liturgi saka Santo Gregorius sang Illuminator, sing wujud pangadeg lan pangayom Gréja Armenia, iku liturgi baku sajeronin ...

                                               

Seminari

Seminari iku papan pendhidhikan kanggo calon rohaniwan Kristiani, kalebu Kristen sing ndhidhik pendeta utawa Katulik sing ndhidhik romo. Seminari asalé saka tembung Seminarium saka basa Latin sing kawangun saka tembung dhasar semen, kang ateges w ...

                                               

Taun liturgi

Taun liturgi, kang karan uga minangka Taun Kristiani, wujud Kalèndher Kristiani /siklus mangsa liturgi sajeroning gréja-gréja Kristiani kang nemtokaké kapan dinaning para suci, dina pèngetan, lan dina-dina gedhé kudu diriyayakaké sarta pérangan n ...

                                               

Wiyosan Gusti Yesus Miturut Lukas

Wiyosan Gusti Yesus Miturut Lukas: Nalika semana Kaisar Agustus paring dhawuh, supaya para kawulaning Krajan Rum kabèh padha nyathetaké jenengé, lan diétung cacahé. Cacah jiwa sing kapisan iku ditindakaké nalika Kirénius dadi gubernur ing tanah S ...

                                               

Wiyosan Gusti Yesus Miturut Matius

Wiyosan Gusti Yesus Miturut Matius: Anadéné wiyosé Gusti Yésus Kristus iku kelakoné mengkéné: Nalika Maryam ibuné Gusti Yésus isih pacangan karo Yusuf, lan durung padha ningkah, Maryam wis mbobot amarga saka pangwasané Sang Roh Suci. Sarèhné wong ...

                                               

Ékaristi

Bujana Suci utawi Sakramèn Ékaristi punika salah satunggilipun sakramèn ingkang dipunsumerepi ing salebeting Gréja Kristen. Istilah ekaristi ingkang asalipun saking basa Yunani ευχαριστω, ingkang ateges raos matur nuwun utawi bingah, langkung asr ...

                                               

Paus Clemens I

Paus Klèméns I uga dikenal koyok Saint Clement teko Roma, kedaftar teko tanggal awal koyok Biskop Roma. Dèwèkè ya iku Bapa Apostolik pertama Gréja. Beberapa rincian sing diketaui tentang keuripan Clement. Nurut Tertullian, Clement ditahbiskan olè ...

                                               

Paus Adrianus III

Paus Santo Adrianus III punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis 17 Mèi 885 dumugi September 885. Piyambakipun miyos ing Roma lan séda ing San Cesario sul Panaro nalika badhé ngawontenaken perjalanan nuju Worms, Jerman. Mangsa ke ...

                                               

Paus Aleksander I

Paus Santo Aleksander I punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun 106 dumugi 115. Miturut Liber Pontificalis, Aleksander punika rakyat Roma ingkang gesang ing wekdal pamréntahan Kaisar Trayanus. Dokumen resmi Vatikan Annuario ...

                                               

Paus Aleksander II

Paus Alexander II, lair Anselmo da Baggio, yaiku Paus tèko 1061 kanggo 1073. Déwéké lair ing Alus. Koyok Anselm, biskop Lucca, dhèwèké wis ngdadi sebuah energetik pérangan karo Hildebrand Sovana ning pekerjoan kanggo nindas simony lan ngpeksoake ...

                                               

Paus Benediktus IX

Paus Benediktus IX, miyos kanthi asma Theophylactus, punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma wiwit taun 1032 dumugi taun 1044, ngasta malih ing taun 1045, lan pungkasanipun wiwit taun 1047 dumugi taun 1048. Panjenenganipun satunggal-sat ...

                                               

Paus Bonifatius III

Paus Bonifasius III punika, ngasta jawatan Paus Gréja Katulik Roma wiwit 19 Fèbruari 607 dumugi 12 November 607. Penahbisanipun dados Paus mbetahaken wekdal mèh satunggal taun sasampunipun Paus ingkang ngasta sadèrèngipun inggih punika Paus Sabin ...

                                               

Paus Bonifatius VI

Paus Bonifasius VI punika, ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma wiwit wulan April 896. Bonifasius VI kapilih minangka asil saking huru hara ingkang njalari sédanipun Paus Formosus. sasampunipun njawat laminipun gangsal welas dinten, panjenengan ...

                                               

Paus Eleutherius

Paus Santo Eleutherius, asma wiyosan Eleuterus/Eleutherius, inggih punika Paus Gréja Katulik Roma wiwit taun ±174 dumugi taun ±189. Panjenenganipun wujud siswanipun Paus Anisetus ingkang gadhah peran minangka diakon salaminipun kapausan Aniesetus ...

                                               

Paus Hyginus

Paus Hyginus punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun. Paus Higinus yaiku biskop Roma téko sèkitar 136 utawo 138 ngdadi sèkitar 140 utawo 142. Tradisi ngatakake yèn selama kepausan dhèwèké nentuake prerogatif berkoyok ulama ...

                                               

Paus Innosensius III

Innosensius III, kanthi nama wiyosan Lotario de Conti di Segni, punika Paus Gréja Katulik Roma wiwit tanggal 8 Januari 1198 dumugi 16 Juni 1216. Panjenenganipun punika tipikal tiyang ingkang awrat kanggé kompromi sarta gadhah pepénginan ingkang a ...

                                               

Konklaf Kapausan 2013

Konklaf Kapausan 2013 dislenggarakaké akibat saka pangunduran dhiri saka Paus Benediktus XVI. Konklaf iki wujud konklaf kaloro kang dijadwalaké samangsa Paus isih urip sajeroning sajarah Gréja Katulik, sawisé Konklaf Kapausan taun 1294. Sajeronin ...

                                               

Paus Leo II

Paus Santo Leo II punika, ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma wiwit Agustus 682 dumugi Juli 683. Sanadyan kapilih minangka Paus namung sapérangan dinten sasampunipun sédanipun pangrumiyinipun, Paus Santo Agathus, panjenenganipun nembé dipu ...

                                               

Paus kapilih Stephanus

Stephanus punika satunggiling pastur Roma kapilih minangka Paus ing wulan Maret 752 kanggé nggantosaken Paus Zacharias; panjenenganipun tilar donya amargi stroke sapérangan dinten salajengipun, sadèrèngipun dipuntahbisaken biskop. Panjenenganipun ...

                                               

Simon Petrus

Petrus pindah dumugi kaca punika. Kanggé kagunaan sanès, pirsani Petrus disambiguasi. Simon Petrus miyos ing Betsaida, Galilea. Ing sajarah Kristen, panjenengané lan Andreas punika salah satunggal saking kalih welas rasul kapisan Yesus. Sadèrèngi ...

                                               

Pratélaning paus

Punika inggih daftar Paus ing Gréja Katulik Roma. Paus Innosentius VII 1404-1406 Paus Eutychianus 275-283 Paus Yohanes XXIII 1958-1963 Paus Gelasius I 492-496 Paus Nikolas III 1277-1280 Paus Stephanus IX 939-942 Paus Pius III 1503 Paus Paulus V 1 ...

                                               

Adeodatus I

Adeodatus I utawa Deodatus I yaiku salah sawijining Paus. Jenengé duwé pangerten diwènèhi saka Gusti yèn di basa Latinké Deusdedit, yaiku Gusti sampun eling. Adeodatus I séda tanggal 8 November 618. Adeodatus I wiwit dadi Paus tanggal 13 November ...

                                               

Paus Telesphorus

Paus Telesphorus punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun. Paus Tèlèsphorus yaiku Paus teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan Kaisar Romawi Hadrian lan Antoninus Pius. Dhèwèké kemedosan Yunani ...

                                               

Paus Urbanus II

Paus Urbanus II iku Paus Gréja Katulik Roma antarané taun. Paus Urbanus II lair taun 1042 ing Lagery ing Prancis. Paus Urbanus II duwé jeneng asli Odo De Lagery. Dhèwèké asalé saka bangsawan Prancis lan duwé dhasar ngèlmu kang apik. Nalika isih e ...

                                               

Agama nang Arab Saudi

Ana akèh wong Hindhu sing dudu warga nagara Arab Saudi. Asalé sekang Indhia. Hindhu ora diidinna ngibadah ana ing Arab Saudi.

                                               

Shinto

Shinto inggih punika sawijining agama ingkang asalipun saking Jepang. Saking masa Restorasi Meiji ngantos pungkasan Perang Dunia II, Shinto inggih punika agami resmi ing Jepang. Shinto dados agami asli bangsa Jepang, agami mau gadhah sipat ingkan ...

                                               

Yule

Yule utawa Yule-tide iku fèstival patengahan mangsa adhem wong-wong Jermanik sing nglibataké pista pangorbanan sing banjur diserep sajeroning prayaan Natal. Wong-wong pagan Jermanik mèngeti Yule saka akir Dhésèmber tekan awal Januari nalika kalèn ...

                                               

Biskop Agung

Biskop Agung iku sajeroning kakristenan biskop sing ngantukaké pangangkatan. Ing Gréja Katulik lan Gréja-Gréja liya, biskop agung ngepalani sawijning kabiskopan utama sing diarani kabiskopan agung, utawa diarani provinsi gerejawi sajeroning komun ...

                                               

Imam (Islam)

Imam iku pemimpin komunitas agama Islam. Pemimpin Islam lan hirarki kapemimpinané ingaran Imamah. Sajeroning Islam Imam lan Imamah minangka siji bab kang kudu ana. Ing kalangan Sunni, kalimat imam sinonim karo kalimat Khalīfah. Sajeroning kaanan ...

                                               

Kyai

Kyai, ugi dipunserat Kiai, inggih punika piyantun ingkang dipunangungaken para santri utawa putra dhidhikipun sarta masarakat awit gadhah ngèlmu agami ingkang luhur, ingkang kathah saha gesang kanthi miturut syariat agami, ndhèrèk lampah tarikat, ...

                                               

Bothèkan

Bothèkan punika salah satunggiling pawujudan saking kabudayan Jawi ingkang taksih saged dipunpanggihi ing jaman punika. Bothekan punika dipundamel saking kajeng. Wujudipun kothakan tanggung ingkang wonten sloroganipun. Lajeng wonten ingkang dipun ...

                                               

Canthing

Canthing iku piranti sing dipigunakaké kanggo mindhahaké utawa njupuk cuwèran. Canthing kanggo mbathik iku piranti cilik sing kagawé saka tembaga lan pring minangka cekelané. Canthing iki dipigunakaké kanggo nulisaké pola bathik mawa cuwèran lili ...

                                               

Caping

Caping iku sajenis topi kang wujudé kaya gunungan/kerucut, digawé saka pring kang diseseti tipis lan dianyam. Caping uga ana kang digawé saka godhong pandan, utawa jinising suket, utawa blarak. Lumrahé, caping diwènèhi tali kanggo njaga keseimban ...

                                               

Clurit

Celutrit yaiku piranti kang kagawe saka wesi kang di pandhé wujudé landhep lan bahan mligi saka wesi utawa waja.Wujud celurit kang memperarit,di deleng saka mumpangaté celurit karo arit padha kanggo piranti tetanem lan sakpanunggalé.Celurit duwé ...

                                               

Dhompèt

Dhompèt ya iku piranti kanggo wadhah dhuwit. Lumrahé dhompèt kagawé saka bahan kulit, nanging ana uga sing kagawé saka bahan kain utawa plastik. Ukuran dhompèt uga warna-warna. Dhopèt sing digawa wong lanang racaké ukuran cilik supaya gampang dig ...

                                               

Fixie

Fixie ya iku jinis pit kang gir mburine iku fixed utawa ora dinamis, ora bisa obah dhéwé. Mula saka iku, manawa kita nggenjot memburi pit iku bakal mlaku memburi. Fixie uga ora duwé rem. Saliyané iku,ban fixie uga tipis. Iki ndadèkaké pit fixie e ...

                                               

Graji

Graji ya iku piranti kang kanggo ngethok barang kang atos kaya ta kayu, wesi, lan pralon. Saka wujudé graji dibedakaké saka mupangaté ya iku: Graji wesi ya iku graji kang kanggo nggraji barang kang isih ngandung wesi,waja,kuningan lan tembaga,log ...

                                               

Guillotine

Guillotine iku siji piranti kanggo mrejaya wong kang wis divonis kukuman pati kanthi rikat lan manusiawi. Guillotine dadi misuwur ing mangsa Révolusi Prancis, nanging sakbeneré wis ana piranti kaya iku. Guillotine dijenengaké miturut Joseph Ignac ...

                                               

Gunting

Gunting ya iku piranti kanggo ngethok bahan kang tipis. Bahan-bahan kang bisa dikethok karo gunting ya iku kertas, kertas pérak, plastik tipis, panganan, sandhangan utawa kain, tali, kabel lan liya-liyané. Gunting luwih apik tinimbang péso ing ka ...

                                               

Jangka sorong

Jangka sorong ya iku piranti kanggo ngukur dawa, kandel, jeruné bolongan, lan dimeter jaba sajeroning barang kanti batas ketelitian 0.1 mm. Jangka sorong duwé 2 rahang, ya iku rahang tetep lan rahang sorong. Ing rahang tetep ana skala utama lan r ...

                                               

Kacamata

Kacamata ya iku lensa tipis kang gunané kanggo normalaké mripat supaya bisa ngingeti kanthi cetha. Kacamata ana rangkané. Rangka gunané panggonan kanggo nempléké lensa. Rangka kacamata diarani frame. Saliyané dadi piranti kanggo mbiyantu pandelen ...

                                               

Kawat

Kawat yaiku bahan kang digawé saka logam kang dawa. Kawat kalebu bahan kang bisa dadi penghantar listrik utawa diarani konduktor. Kawat nduwéni warna-warna wujud lan ukuran. Kawat kang digunanaké kanggo kondhuktor listrik lumrahé dibungkus kulit ...

                                               

Kincir angin

Kincir angin iku sawijining mesin sing bisa ngganti tenaga angin dadi tenaga rotasi mawa suwiwi utawa layar ing suwiwiné. Kincir angin gunané kanggo ngalusaké wiji lan ngompa banyu kanggo nyirami sawah. Kincir angin modern ya iku mesin kang minan ...

                                               

Kudhi

Kudhi ya iku piranti gawéan pandhé, kang wujudé kepénak dienggo lan lumayan abot. Bahan utawané saka wesi. Landhepé ana ing canthukan wiwit saka pucuk nganti ngisor cerak tanganan lan babagan kang ngisor kanggo mbebacok, nenegor, golèk godhong kl ...

                                               

Kulkas

Prosès tinemuné kulkas wis diwiwiti nalika abad kaping 18. Ing taun 1748, William Cullen saka University of Glasgow ngembangaké prosès kanggo nyiptakaké piranti kanggo ngawétaké panganan. Sawijining penemu Amérika, Oliver Evans gawé désain kulkas ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →