Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 117



                                               

Wangsa Ptolemeus

Wangsa Ptolemeus iku wangsa kanthi corak Yunani Kuno sing nguwasani Mesir kira-kira suwéné 305 SM-30 SM. Wangsa Ptolemeus diyasa déning salah sawijining jendral saka wadyabala Alexander Agung, Ptolemeus I. Amarga Alexander Agung ora duwé pawaris ...

                                               

Watu Rosetta

Watu Rosetta iku sawijining prasasti Mesir Kuna kang wigati banget amarga bisa mènèhi solusi carané maca aksara hieroglif Mesir. Tèks ing Watu Rosetta iki ana ing telung pérangan: rong pérangan ing basa Mesir mawa aksara hieroglif Mesir lan aksar ...

                                               

Cheng Ho

Cheng Ho, punika satunggiling panjalajah Cinten ingkang ngayahi panjlajahan antawis taun 1405 ngantos 1433. Cheng Ho ugi naté dhateng ing tanah Jawi ngantos dumugi Afrika. Miturut cariyos-cariyos piyambakipun tiyang kedhi muslim, inggih punika ti ...

                                               

Christopher Columbus

Christopher Columbus utawi kala-kala dipunwastani Kolumbus, punika satunggiling juru segantun saha panjlajah ingkang mamanggihaken Donya Ènggal utawi jagad Amérika. Ing basa Spanyol piyambakipun dipunwastani Cristóbal Colón, lajeng ing basa Itali ...

                                               

Hernán Cortés

Hernán Cortés, punika satunggiling panjlajah kaliyan panjajah. Ugi dipunwastani conquistador ing basa Spanyol. Piyambakipun saged ngasoraken praja Aztec ing Amérika. Kamangka wadya balanipun sakedhik sanget. Tiyang-tiyang Aztec dèrèng naté ngawru ...

                                               

Leif Ericsson

Leif Eriksson punika satunggiling panjlajah, putra Erik Sang Abrit. Ibunipun inggih Þjodhildr. Bapanipun ingkang miwiti kalih koloni Nurwègen, Pakuwon Kulon saha Pakuwon Wétan ing Tanah Ijem ingkang dipunsukani nama déning piyambakipun. Rikala wo ...

                                               

Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan 1480-1521, punika satunggiling panjlajah kaliyan palayar saking nagari Portugal. Naminipun ing basa Portugal Fernão de Magalhães. Piyambakipun nyambut damel kanggé praja Spanyol. Lajeng piyambakipun nyobi manglayar dados nahkod ...

                                               

Piramida Louvre

Piramida Louvre punika satunggaling piramida kaca lan wesi ageng ingkang dipunubengi déning tigang piramida alit wonten ing taman Musiyum Louvre ing Paris, Perancis. Piramida utami punika minangka lawang mlebet utami dhateng musiyum. Wangunan pun ...

                                               

Arca Amoghapasa

Arca Amoghapasa inggih punika patung watu pāduka Amoghapāśa minangka salah satunggaling perwujudan Lokeswara kados ingkang sampun dipunsebutaken ing prasasti Padang Roco. Patung punika minangka bebungah saking Kertanagara raja Singhasari dhateng ...

                                               

Prasasti Amoghapasa

Prasasti Amoghapasa inggih punika prasasti ingkang kaserat ing pérangan wingking stela patung watu ingkang dipunsebut pāduka Amoghapāśa kados ingkang dipusebutaken ing prasasti Padang Roco. Nalika taun 1347, Adityawarman nambah pahatan aksara won ...

                                               

Prasasti Ciaruteun

Prasasti Ciaruteun inggih punika salah satunggaling prasasti abasa Sunda tilaranipun jaman Karajan Tarumanagara ingkang dumunung ing laladan Ciampea, Bogor. Rumiyin, prasasti punika kawastanan Prasasti Ciampea. Ananging, amargi watu punika sepisa ...

                                               

Prasasti Jambu

Prasasti Jambu utawa Pasir Kolengkak inggih punika prasasti ingkang asalipun saking Karajan Tarumanagara ingkang pinanggih ing laladan kebon jambu, kinten-kinten 30 km sisih kulon Kitha Bogor. Prasasti punika dumunung ing Kampung Pasir Gintung Pa ...

                                               

Prasasti Kota Kapur

Prasasti Kota Kapur inggih punika salah satunggaling prasasti tilaranipun Karajan Sriwijaya. Prasasti Kota Kapur pinanggih déning Administrator Walanda, Van der Meulen wonten ing Kota Kapur, Bangka ing sasi Dèsèmber taun 1892 M, tigang taun sasam ...

                                               

Prasasti Mantyasih

Prasasti Mantyasih ana loro, Mantyasih I lan II. Loro-lorone tinulis ing lempeng tembaga.Prasasti tinulis ing jaman Watukura Dyah Balitung, nalika angka taun ngancik 907 M. Kanggone wong Magelang, mligi désa Meteseh, prasasti iki dianggep wigati. ...

                                               

Prasasti Nusantara

Prasasti Nusantara punika prasasti ikang ngadahi asal-usul ing tlatah saubengipun Nusantara. Prasasti-prasasti punika kaserat déning aksaraserta basa-basa ingkang taksih tulèn basa Nusantara lan basa-basa manca, tuladhanipun basa Sansekarta.Ing n ...

                                               

Prasasti Talang Tuwo

Prasasti Talang Tuwo tinemu déning Louis Constant Westenenk tanggal 17 Novèmber 1920 ing Désa Gandus sing dumunung kira-kira 6 km saka Kedukan Bukit, Sumatra Kidul lan kawentar minangka tinggalané Karajan Sriwijaya. Kaanan fisik saka prasasti iki ...

                                               

Prasasti Wurare

Prasasti Wurare iku prasasti kang isiné mèngeti penobatan arca Mahaksobhya ing sawijining panggonan kang arané Wurare. Prasasti iki ditulis ing basa Sansekerta lan tarikhé 1211 Saka utawa 21 November 1289. Arca mau minangka pakurmatan lan pralamb ...

                                               

Demonstrasi Mesir 2011

Demonstrasi Mesir 2011 iku dhémonstrasi gedhèn-gedhèn sing kadadéan ing Mesir nuntut supaya Présidhèn Hosni Mubarak sing kuwasa sajeroning 30 taun mundur saka jabatané. Aksi iki wujud salah siji aksi revolusi kaya sing kadadéan ing Tunisia Pamaré ...

                                               

Augur

Augur ya iku pandhita ing mangsa kuna, ya iku Romawi kuna lan Etruria. Tugas mligi meandhegani upacara katemtu lan nafsirake kehendak déwa kanthi nyinau mabure manuk. Upacara lan tugas augur wigati nalika nemtokake langkah kang kudu dilakoni ing ...

                                               

Badan Panyelidik Usaha Persiapan Kamardikan Indonésia

Badan Penyelidik Usaha Persiapan Kemerdekaan Indonesia utawa iku siji badan kang diwangun déning pamaréntah pendhudhukan balatentara Jepang ing tanggal 29 April 1945 pas dina ambal warsa Kaisar Hirohito. Badan iki diwangun kanggo golèk panyengkuy ...

                                               

Bangsa Hittit

Hittite ya iku bangsa Anatolia kuna kang nuturake basa dari cabang Anatolia ing rumpun basa Indo-Éropah. Bangsa iki ngadeke kraton kang pusate Hattusa. Hittite tekan puncak kejayaanne ing abad 14 SM, saat kui sapérangan gedhé Anatolia, Suriah kul ...

                                               

Bèntèng Pendhem Ambarawa

Benteng Fort Willem I utawi Bèntèng Pendhem Ambarawa inggih punika yasan sujarah ingkang dumunung wonten Ambarawa, Kabupatèn Semarang, Jawa Tengah. Bèntèng ingkang dipunyasa taun 1834 dumugi taun 1845, kapernah wonten sisihipun Museum Kereta Api, ...

                                               

Donghak

Donghak utawa Pembelajaran Timur ya iku sawijining obahan agama anyar kang ngadeg taun 1860 déning Choe Je-u, sawijining bangsawan ing Koréa. Perobahan Donghak kang dilancarake déning Choe ya iku wujud perlawanan marang sistem lan anggota pamarén ...

                                               

Gestapo

Gestapo dengar inggih punika pulisi rahsya resmi Nazi Jerman. Ing ngandap administrasi SS, piyambakipun diadministrasi déning RSHA lan dipunanggep sebuah organisasi ganda Sicherheitsdienst lan ugi subkantor Sicherheitspolizei. Wiwitipun Gestapo p ...

                                               

Hunminjeongeum

Hunminjeongeum ya iku formula abjad kang diciptakake déning Raja Sejong kang Agung saka Dinasti Joseon ing taun 1443. Raja Sejong nyipta abjad anayr mau supaya rakyate kang ora bisa nulis aksara Tionghoa bisa nulis basa Koréa kanthi sistem kang l ...

                                               

Jerman Kulon

Jerman Kulon iku siji nagara ing Éropah sing tau ana watara tanggal 23 Mèi 1949 tekan tanggal 3 Oktober 1990. Nalika mangsa mau, nagara iki kanthi resmi ditepungi donya minangka Républik Federal Jerman. Valuta: Deutsche Mark Kutha krajan nagara i ...

                                               

Joseon Wangjo Sillok

Joseon Wangjo Sillok utawa Babad Dinasti Joseon ya iku siji catatan sajarah kang nulisaké riwayat 25 raja Dinasti Joseon kang maréntah Koréa saka taun 1397-1910. Babad iki ngemot 472 taun kepempinan wiwit saka Raja Taejo ing taun 1392 nganti Raja ...

                                               

Kaisar Romawi

Kaisar Romawi inggih punika pangrèh Romawi sadangunipun periode kakaisaran. Bangsa Romawi boten gadhah satunggal istilah tartamtu kanggé kalungguhan punika: gelar latin kados imperator, augustus, caesar, lan princeps saged dipungayutaken dhateng ...

                                               

Kekaisaran Romawi Kulon

Kakaisaran Romawi Kulon iku jeneng kang diwènèhaké marang Kakaisaran Romawi sisih kulon sawisé pambagéyané déning Diocletian. Pérangan iki duwé pabédan sosial kang akèh karo Krajan Romawi Wétan; ing ngendi kang Wétan tutur basané Yunani lan banju ...

                                               

Klompok Bugojno

Golongan Bugojno iku jeneng sawijining grup utawa golongan paramilitèr Kroasia sing dislundupaké menyang Yugoslavia ing tanggal 20 Juni 1972 kanggo ngobaraké pambrontakan nglawan pamarétahan kuminis Yugoslavia. Golongan Bugojno diwangun déning Pa ...

                                               

Krajan Inka

Krajan Inka iku Krajan kang dumunung ing wewengkon kang saiki Peru wiwit taun 1438 nganti 1533. Inka sinebut peradaban "pra-Columbus, tegesé wis ana wiwit jaman sadurungé tekané Christopher Columbus. Sajeroning periode mau, Inka nguwasani sapéran ...

                                               

Krajan Italia (1861-1946)

Krajan Italia iku nagara sing diwangun taun 1861 déning unifikasi Italia sangisoré prabawa krajan Sardinia; krajan iki eksis tekan taun 1946 nalika Italia migunakaké konstitusi Républik. Krajan iki ya iku krajan ing Italia pisanan sing nyakup kab ...

                                               

Krisis lenga 1973

Krisis lenga 1973 kadadéan sajeroning 15 Oktober 1973 nganti 1975. Mundaké rega lenga kang dikukuhaké déning OPEC lan dhuwuré ongkos kang dikukuhaké Amérika Sarekat sajeroning Perang Vietnam njalari kadadéan stagflasi ing Amérika Sarekat. Anggota ...

                                               

Monumèn Nasional

Monumèn Nasional utawa dicekak dadi Monas iku tugu ing punjer kutha Jakarta ing Lapangan Merdéka. Tugu iki nglambangaké perjuangan kamardhikan Républik Indonésia. Monas dhuwuré 132 mèter lan wiwit diyasa ing taun 1961. Pambangunan Monas diprakars ...

                                               

Nubia

Nubia ya iku panggonan ing Mesir kidul sadawané kali Nil, lan saiki ana ing Sudan lor. Akèh saka wewengkon Nubia manggon ing Sudan lan sapérangan ing Mesir. Ing jaman kuna, Nubia dadi kerajan independen.

                                               

Paprangan Actium

Paprangan Actium iku paprangan kang nemtokaké ing Perang sadulur Romawi antarané pihak Octavianus lan pihak Marc Antony kang sekuton kaliyan ratu Cleopatra VII saka dinasti Ptolemy Mesir. Peperangan iki dumadi tanggal 2 September 31 SM ing Segara ...

                                               

Perang Dipanegara

Perang Dipanagara, iku perang gedhé lan suwé, ya iku sajeroning limang taun kang kadadéan ing Jawa, Hindia Walanda, antara wadyabala panjajah Walanda ing sangisoré pimpinan Jendral De Kock nglawan kang ndunungi pribumi kang dibawahi pangeran Yogy ...

                                               

Perang Karbala

Perang Karbala iku perang kang kadadéan ing tanggal 10 Muharram, taun angka 61 saka pananggalan Islam ing Karbala, kang saiki dumunung ana ing tlatah Irak. Perang iki kadadéan antarané kulawarga putuné Muhammad, Husain bin Ali mungsuh wadya kang ...

                                               

Perang Sadulur Caesar

Perang sadulur Caesar sing dumadi taun 49 SM iku darip peperangan pungkasan Républik Romawi. Peperangan iki wujud sawijining konfrontasi pulitik lan militèr antarané Julius Caesar, lan legiuné marang wong-wong ing Sénat Romawi, sok dikenali minan ...

                                               

Perang Salib 1101

Perang Salib 1101 ya iku perang salib saka 3 obahan kang kapisah, diatur taun 1100 lan 1101 sawisé kasuksèsan Perang Salib Kapisan. Perang Salib Kapisan kang wés kasil nyaranaké bala bantuan saka Karajan Yerusalem kang lagi diwangun, lan Paus Pas ...

                                               

Perang Salib Katelu

Perang Salib Katelu, uga dikenal minangka Perang Salib Para Raja, ya iku perang antarané para raja ing Éropah kanggo rerebutan Tanah Suci saka Shalahudin Al-Ayyubi ing Perang Salib. Sawisé Perang Salib Kapindho, dinasti Zengid kang kasil nguwasan ...

                                               

Perang Sangang Taun

Perang 9 Taun – asring dipunsebut minangka Perang Aliansi Agung, Perang Suksesi Palatine, utawi Perang Liga Augsburg inggih punika perang ageng wonten ing pungkasaning abad kaping 17 antawising Raja Louis XIV saka Perancis nglawan Aliansi Agung i ...

                                               

Perang taun 1812

Perang taun 1812 iku perang antara Amérikah Sarékat lan Britania Raya ing taun 1812 nganti taun 1815, sanadyan traktat damai ditapakasmani ing taun 1814. Ing pungkasan perang, 1.600 bala Britania lan 2.260 bala Amérika tiwas.

                                               

Pitu Kaajaiban Donya Kuna

Pitu kaajaiban donya kuna iku pratélan sing isi pitung kaajaiban donya ing jaman kuna. Sing nyetusaké wiwitan pratélan iki ya iku Antipater Sidon, sing gawé pratélan struktur sajeroning sawijining puisi. Sajarawan Herodotus, wong pinter Callimach ...

                                               

Pontifex Maximus

Cithakan:Politik Romawi kuna Pontifex Maximus ya iku pendeta kang paling dhuwur sajeroning Collegium Pontificum Perkumpulan pendeta ing mangsa Romawi kuna. Jabatan iki ya iku posisi kang paling wigati sajeroning agama Romawi kuna. Posisi iki wiwi ...

                                               

Prejanjèn Tordesillas

Prajanjèn Tordesilllas iku sawijining prejanjèn sing ditandatangani ing Tordesillas tanggal 7 Juni 1494 sing mbagi donya ing sajabaning Éropah dadi duopoli eksklusif antara Spanyol lan Portugal sadawaning garis meridian 1550 km sisih kulon kapulo ...

                                               

Reformasi Gabo

Reformasi Kabo ya iku sawijining reformasi kang kadadeyan ing taun 1894-1896 M ing Koréa. Rencana kanggo nindakaké reformasi ana ing mangsa Perang -Cina-Jepang, nalika pamréntah Jepang kepéngin papréntahan Korya lan Bauratu Kojong nindakaké refor ...

                                               

Rex Sacrorum

Rex Sacrorum ya iku posisi keagamaan ing mangsa Romawi Kuno. Ing mangsa Karajan Romawi, Rex Sacrorum ya iku pandhita paling dhuwur nanging posisi iki owah sawisé diadekake Républik Romawi rikala digawé kalungguhan anyar kang jenenge Pontifex Maxi ...

                                               

Rus Kiev

Rus Kiev a iku nagara kang wis ana wiwit taun 880 nganti tengahan abad angka 12. Pusat kakuwatan negri dumunung ing lembah Kali Dnieper kang saiki dumunung ing Ukraina. Negeri iki dumadi saka laladan Belarus lan pérangan tengah Rusia. Kamaharajan ...

                                               

Seungjeongwon Ilgi

Seungjeongwon Ilgi utawa Buku Harian Sekretariat Karajan ya iku kumpulan buku padinan kang ngrekam kedadeyan-kedadeyan sabendinane lan jadwal nyambut gawene para raja Dinasti Joseon, wiwit saka Raja Taejo nganti raja kang pungkasan, Raja Sunjong. ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →