Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 113



                                               

Serat

Serat utawa serat minangka zat alami utawa gaweyan manungsa sing umure luwih dawa tinimbang umure. Serat asring digunakake nalika nggawe bahan liyane. Bahan rekayasa paling kuat asring nggabungake serat, kaya ta serat karbon lan polietilen bobot- ...

                                               

Banyu

Banyu iku senyawa kang wigati kanggo kabèh wangun kauripan kang dikawruhi nganti tekan saiki ing bumi, nanging ora ing planit liya. Banyu disimbolaké kanthi H 2 O. Cacahé banyu kang nutupi bumi ngancik 71%. Ana 1.4 triliun kilomèter kubik ing bum ...

                                               

Embun

Embun ya iku prosès kabentuke partikel-partikel banyu amarga kondensasi uwab banyu luwih kuwat katimbang prosès penguapan banyu ing hawa. Gampange embun ya iku prosès pengembunan, berubahe gas dadi cuwèran utawa uwab kang dadi titik-titik banyu.

                                               

Sumur

Sumur utawa perigi ya iku sumber banyu kang ditampung ing siji dhudhukan lemah lan bisa dimumpangatake kanggo kaperluan sadina-dina. Saliyané sumur kang ngasilaké banyu, ana uga sumur kang ngasilaké lenga utawa gas. Sumur tradhisional utawa sumur ...

                                               

Uwab

Uwab ya iku titik-titik banyu ing udara sing karkondhènsasi. Kabut sakbeneré uga wujud méga sing ana ing lumahing bumi, sing ngandhut mayuta-yuta uwab utawa butiran banyu sing cilik bangetl. Fog dumadi saka titik banyu, nanging ing kondhisi tinam ...

                                               

Oli

Oli utawa pelumas ya iku sawijining golongan dat kimia kang diasilaké saka olahan lenga bumi. Oli nduwéni wujud cuwèr. Oli lumrahé diwènèhaké ing antarané barang kang obah, gunané kanggo ngurangi gaya gèsèk supaya ora seret. Oli iku fraksi asil d ...

                                               

Urea

Urea iku siji senyawa organik kang dumadi saka unsur karbon, hidrogen, oksigèn lan nitrogen kanthi rumus CON 2 H 4 utawa 2 CO. Urea uga dikenal kanthi jeneng carbamide kang mligi dipigunakaké ing kawasan Éropah. Jeneng liya kang uga kerep dianggo ...

                                               

Sublimasi

Sublimasi minangka transisi zat langsung saka padatan menyang negara gas, tanpa ngliwati negara cair. Sublimasi minangka proses endotermik sing ana ing suhu lan tekanan ing sangisore titik triple zat ing diagram fase, sing cocog karo tekanan pali ...

                                               

Uap

Uap minangka banyu ing fase gas. Biasane digawe kanthi nggodhok utawa nguap banyu. Uap sing kebak utawa digawe panas ora katon; Nanging, "uap" asring nuduhake uap udan, kabut sing katon utawa aerosol tetesan banyu sing dibentuk minangka kondensas ...

                                               

Hèliyum

Hèliyum iku unsur kimia kang ora duwé warna, ora ngganda, ora ana rasané, ora ngandhut racun, mèh inert, monatomik, lan wujud unsur sepisanan ing seri gas mulia ing tabel périodik lan nduwé nomer atom 2. Titik umub lan titik leburé paling asor ti ...

                                               

Radon

Radon iku èlemèn kimia kanthi simbul Rn lan nomer atom 86. Radon iku dat radioaktif, tanpa warna, tanpa ambu, tanpa rasa gas mulya, dumadi kanthi alamiah minangka produk paluruhan saka uranium.

                                               

Sénon

Sénon iku èlemèn kimia kanthi simbul Xe lan nomer atom 54. Jeneng èlemèn dipocapaké / ˈ z ɛ n ɒ n / ZEN -on utawa / ˈ z iː n ɒ n / ZEE -non

                                               

Alkuna

Alkuna iku hidrokarbon ora jenuh sing duwé ikatan rangkap telu. Lumrahé, rumus kimiané C n H 2n-2. Salah sijiné ya iku etuna sing karan uga minangka asetilen sajeroning perdagangan utawa menangka pengelasan.

                                               

Klor

Klor, yaiku unsur kimia kang duwé simbol Cl lan nomer atom 17. Sajeroning tabel periodik, unsur iki kagolong kelompok halogen utawa grup 17. Sajeroning wujud ion klorida, unsur iki yaiku pembentuk uyah lan senyawa liya kang ana ing alam yèn cacah ...

                                               

Jèl

Gel minangka semi-solid sing bisa duwe sifat mulai alus lan ringkih nganti angel lan angel. Gel ditegesi minangka sistem salib sing diencerke kanthi substansial, sing ora ana aliran nalika ana ing negara sing stabil. Gel wis ditemtokake sacara fe ...

                                               

Seng klorida

Seng klorida ya iku salah sawijining senyawa kimia kanthi rumus kimia ZnCl 2 lan hidraté. Seng Klorida, ing e sangang wangun kristalé, dimangertèni minangka kristal putih sing ora ana warna, lan larut banget ing banyu. ZnCl 2 dhewé yaiku hygrosco ...

                                               

Sistem Koloid

Sistem koloid wujud wangun campuran loro utawa luwih dat siyang asifat homogen nanging duwé ukuran partikel kadispersi sing cukup gedhé, saéngga kena èfèk Tyndall. Duwé sipat homogen tegesé partikel kadispersi ora kapengaruh déning gaya gravitasi ...

                                               

Kimia organik

Kimia organik iku pacabangan studi èlmiyah saka èlmu kimia ngenani struktur, sipat, komposisi, réaksi, lan sintesis senyawa organik. Senyawa organik diwangun mligi déning karbon lan hidrogen, lan bisa ngandhut unsur-unsur liya kaya ta nitrogèn, o ...

                                               

Natriyum bènzowat

Natriyum bènzowat iku rumusé Na C 7 H 5 O 2. Digunakaké minangka pengawet pangan kanthi nomer E E211. Iku pepanthan uyah Natrium saka asam benzoat sing katon metu nalika larut ing banyu. Kang bsa diprodhuksi kanthi cara reaksi sodium hydroxide ka ...

                                               

Robert Boyle

Robert Boyle punika filsuf, kimiawan, fisikawan, panemu, lan èlmuwan Irlandia ingkang misuwur amargi karya-karyanipun ing babagan fisika lan kimia. Sanadyan risèt lan filsafat pribadinipun cetha ngoyot saking tradhisi alkimia, panjenenganipun asr ...

                                               

Logam

Logam yaiku sawijining unsur kimia kang siyap mbentuk ion lan duwé ikatan logam, lan kadhangkala dipratélakaké yèn mèmper karo kation ing awan elektron. Logam iku salah siji saka telu golongan unsur kang dibédakaké déning properti ionisasi lan ik ...

                                               

Bèriliyum

Bèrilium yaiku anasir kimia sing duwèni lambang Be lan nomer atom 4, bèrilium iku salah sijiné anasir sing rada arang ana ing jagad. kerepé dadi saka rompalan atom sing luwih gedhé amerga kena sinar kosmik. Ing njero intine lintang-lintang bèrili ...

                                               

Litiyum

Litium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Li lan nomer atom 3. Sajeroning tabel périodik litium dipasang ing golongan 1, golongan logam alkali. Litium sajeroning wangun murni wujud logam kang empuk, putih ka ...

                                               

Natriyum

Natrium utawa sodium iku unsur kimia sajeroning tabel pèriodik kang duwé simbul Na lan nomer atom 11. Natrium iku logam reaktif kang empuk, kepérakan, lan kaya déné lilin, kang éwoning logam alkali kang akèh tinemu sajeroning senyawa alam. Natriu ...

                                               

Logam transisi

Logam transisi didéfinisèkaké kanthi tradhisional minangka kabèh unsur kimia ing blok-d sajeroning tabel périodik, kalebu seng, kadmium, lan merkuri. Iki tegesé dadi golongan 3 nganti 12 ing tabel périodik. IUPAC banjur ndéfinisèkaké logam transi ...

                                               

Titaniyum

Titanium iku unsur kimia sajeroning tabel périodik kang duwé simbol Ti lan nomer atom 22. Logam iki minangka logam transisi kang ènthèng, kuwat, lustrous, tahan korosi lan minangka senyawa paling akèh, titanium dioxide, kanggo pigmen putih. Unsur ...

                                               

Skala Mohs

Skala Mohs yaiku skala pangukuran kang dipigunakaké kanggo ngukur tingkat kakerasan siji mineral. Skala iki tinemu déning mineralogis Jerman, Friedrich Mohs taun 1812. Mohs ndèfinisèkaké 10 tataran kakerasan mineral, kang wektu iku wis tinemu kab ...

                                               

Fosfor

Fosfor iku unsur kimia sing lambangé P kanthi nomer atom 15. Fosfor wujud nonlogam, kanthi valènsi akèh, kalebu golongan nitrogen, akèh ditemoni ing waton fosfat anorganik lan sajeroning kabèh sel urip nanging ora tau ditemoni ing wangun unsur bé ...

                                               

Polimèr

Sawijining polimer iku rantè berulang saka atom kang dawa, dumadi saka pengiket kang wujud molekul idhéntik kang karan monomer. Sanadyan racaké wujud organik, ana uga akèh polimer inorganik. Conto misuwur saka polimer ya iku plastik lan DNA. Sana ...

                                               

Karet

Yèn arep ngerteni penghasil karèt, delengi artikel para. Karét ya iku polimer hidrokarbon kang ana ing njero lateks ing jinis tuwuhan. Sumber utama produksi karèt ana ing dodolan kancah Internasional ya iku para utawa hevea brasiliensis. Akèh tuw ...

                                               

Rayon

Rayon utawa kain rayon iku kain sing digawé saka serat asil regenerasi selulosa. Serat sing didadèkaké bolah rayon asalé saka polimer organik, saéngga diarani serat semisintesis amarga ora bisa digolongaké minangka serat sintetis utawa serat alam ...

                                               

Rumus kimia

Rumus kimia iku cara ringkes mènèhi informasi ngenani atom-atom sing nyusun sawijiné senyawa kimia tartamtu. Tumrap senyawa molekular, rumus iki ngidhèntifikasi saben unsur kimia panyusun nganggo simbol kimiané lan nuduhaké gunggung atomatom saka ...

                                               

Tabèl périodhik

Delengen tabèl périodik standar ing ngisor. Tabèl périodik unsur-unsur kimia yaiku tampilan unsur-unsur kimia sajeroning wangun tabel. Unsur-unsur mau diatur miturut struktur elektroné saéngga sipat kimia unsur-unsur mau owah kanthi tumata sadawa ...

                                               

Blok tabèl périodik

Blok sajeroning tabel périodik unsur kimia iku himpunan golongan kang cecedhakan. Èlèktron ènèrgi paling dhuwur ana ing saben unsur ing sawijining blok duwé tipe orbital atom kang padha. Saben blok dijenengaké miturut karakteristik orbitalé; kang ...

                                               

Dhèrèt kimia

Dhèrèt kimia yakuwi golongan unsur kimia kang sipat fisik lan kimiané owah kanthi progresif saka ujung siji menyang ujung liyané sajeroning dhèrèt mau. Dhèrèt kimia tinemu sadurungé tabel périodik diciptakaké. Sawetara dhèrèt kimia gegandhèngan l ...

                                               

Golongan tabèl périodik

Golongan tabèl périodik iku kolom vertikal ing tabèl périodik unsur kimia. Tabèl standar tabèl périodik dipérang dadi 18 golongan kang ing antarané kanthi langsung magepokan karo dhèrèt kimia. Wedharan modèrn ngenani pola tabèl périodik yaiku uns ...

                                               

Halogen

Halogen iku golongan unsur kimia kang dumunung ing golongan 17 ing tabel périodik. Golongan iki dumadi saka: fluor, klor, brom, yodium, astatin, lan unsur tennessin kang durung tinemu. Halogen nandhakaké unsur-unsur kang ngasilaké garam yèn reaks ...

                                               

Metaloid

Metaloid yaiku golongan unsur kimia kang duwé sipat antara logam lan non-logam. Metaloid angèl dibédakaké karo logam, béda utama yaiku lumrahé metaloid iku wujud semikonduktor déné logam wujud konduktor. Ana 7 unsur kang diklompokaké minangka met ...

                                               

Nonlogam

Nonlogam iku golongan unsur kimia kang duwé sipat elektronegatif, yaiku luwih gampang narik elektron valensi saka atom liya tinimbang ngeculaké. Kang éwoning nonlogam yaiku halogen, gas mulia, lan 7 unsur iki: hidrogen, karbon, nitrogen, oksigèn, ...

                                               

Pratélaning anasir kimiah

Pratélan unsur kimia ing ngisor iki disusun dhedhasar nomer atom lan kodhe warna miturut tipe unsur. Saben unsur ditampilaké informasi ngenani jeneng unsur, lambang unsur, golongan lan période, massa atom, massa jinis, titik lebur, titik umob lan ...

                                               

Pratélaning anasir miturut arané

Pratélan unsur kimia ing ngisor iki, diurutaké dhedhasar jeneng, lan warna nuduhaké jinis unsur. Ana ing saben unsur nyakup: lambang unsur, nomer atom, massa atom utawa isotop kang paling stabil, sarta golongan lan nomer période sajeroning tabèl ...

                                               

Tata jeneng IUPAC

Tatajeneng IUPAC iku sistem pamènèhan jeneng senyawa kimia lan panjlasan èlmu kimia kanthi umum. Tatajeneng iki dikembangaké lan dimutakiraké ing sangisoré pangawasan International Union of Pure and Applied Chemistry. Aturan pamènèhan jeneng seny ...

                                               

Racun

Racun bisa awujud zat padat, cair, utawa gas, kang bisa ngganggu uripé sél kang ana ing sawijining organisme. Zat racun bisa mlebu ana ing njero awak. Yoiku liwat oral lan uga topikal. Gandhengane karo ngèlmu biologi, racun yaiku zat kang bisa ny ...

                                               

Sianida

Sianida ya iku senyawa kimia kang ngandhut kelompok siano C≡N, kanthi atom karbon terikat-tiga ke atom nitrogen. Golongan CN bisa tinemu ing akèh senyawa. Ing antarané gas, padhet, lan cair. Tuladhané uyah, sapérangan kovalen. Sapérangan molekula ...

                                               

Sirup anggur

Sirup anggur minangka salah sawijining olahan bumbu digawe saka jus anggur klempakan. Kandhel lan legi amarga akeh rasio gula karo banyu. Sirup anggur digawe nganggo anggur sing nggodhok, nyopot kulité, diresiki liwat saringan kanggo ngekstrak ju ...

                                               

Alumuniyum

Aluminium yaiku unsur kimia. Lambang aluminium iku Al, lan nomer atomé 13. Aluminium iku logam paling akèh. Aluminium wujud konduktor listrik kang apik, padhang lan kuwat. Minangka konduktor kang apik uga tumrap panas. Bisa uga ditempa dadi lemba ...

                                               

Antimon

Antimony yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Sb lan nomer atom 51. Lambangnya diambil dari basa Latin Stibium. Sebuah metalloid, antimon mempunyai empatalotropik bentuk. Wujud stabil antimon yaiku logam biru- ...

                                               

Arsènik

Arsenik, arsen, utawa arsepunikam iku unsur kimia sajeroning tabel périodik kang nduwé simbul As lan nomer atom 33. Dat iki awujud bahan metaloid kang misuwur mawa racun lan nduwé telung wangun alotropik; kuning, ireng lan klawu. Arsenik lan seny ...

                                               

Galiyum

Gallium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Ga lan nomer atom 31. Sawijining logam miskin kang arang-arang, lan lembut, gallium minangka barang padhet kang gampang rapuh ing suhu endhèk nanging nyair luwih al ...

                                               

Itrium

Yttrium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Y lan nomer atom 39. Anasir iki minangka logam transisi métal kimia sing padha karo lantanum lan asring diklasifikasikaké minangka unsur langka ing bumi. Ytrium akè ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →