Топ-100

ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 101



                                               

Wengi

Wengi ya iku suwasana ing wektu salah sijiné tlatah kang angadepi kaanan peteng amarga ora kena cahya srengéngé, mula njalari kaanan peteng.Wektu mlaku planit bumi karan ngalami wengi, uga sawijiné tlatah liyané ngalami wektu rina. Wayah wengi bi ...

                                               

Tuberkulosis

Tuberkulosis utawa TB utawa TBC iku lelara infèksi kang disebabaké déning bakteri Mycobacterium tuberculosis. Lelara iki paling asring nyerang paru-paru sanajan ing saprotelon kasus nyerang organ awak liya lan ditularaké wong menyang wong liyané. ...

                                               

Monolit

Monolit ya iku rupa géologis wujud watu utawa karang tunggal tur magrong, kaya ta gunung, utawa karang saprongkal minangka monumèn utawa yeyasan. Érosi racaké mbiyak wewujudan géologis, sing asring dumadi saka watu beku utawa métamorfik sing kuku ...

                                               

Sendhang

Sendhang iku sumur utawa sumber banyu kang gedhé, lan di manfaatké déning warga désa minangka padusan lan papan ngangsu utawa njupuk banyu digawa mulih saperlu kanggo adus lan ngombé. Piranti utawa wadhah banyu nalika ngangsu tumrap wong wadon wu ...

                                               

Lindhu gunung geni

Lindhu gunung geni utawa lindhu vulkanik ya iku lindhu sing kadadèn ing kubenganing gunung geni sing isih murub. Lantaraning lindhu jinis iki ya iku ana obahing materi-materi ing jeroning gunung munggah menyang pucuking gunung geni. Ilèn materi i ...

                                               

Tlatah

Tlatah iku tegesé wadhah utawa ruangan sing ana ing alam jagad. Tlatah iki bisa awujud gunung, segara, samudra, kedhung nganti nagara. Ing ngisor iki njabarake rupa-rupaning tlatah: Samudra Kedhung Segara Gunung Sendhang Balik ning: Kaca Utama

                                               

Sungapan

Sungapan utawa éstuari ya iku angga tirta payo ing pasisir kang saparoné kinubengan dharatan. Angga tirta iki minangka sarananing ilèn kali menyang segara. Sungapan minangka laladan pangantara kubengan kali lan kubengan segara. Laladan iki kena p ...

                                               

Balkan

Balkan inggih punika nama sajarah lan nama géografis kanggé nedahaken satunggiling tlatah ing Éropah Kidul-wétan. Tlatah punika wiyaripun antawis 550.000 km² kanthi sing ndunungi kinten-kinten of 55 yuta. Nami saking basa Yunani kanggé tlatah Uju ...

                                               

Dardania

Dardania iku sawijining suku kuna ing Balkan, asal saka Illyrian. Ibukuthané dipercaya sing arané Damastion cedhak Tlaga Ohrid Ing abad kaping-1 sadurungé Masehi, Dardania nyerang provinsi Macedonia karo Scordisci lan Maedi. Ing abad kaping-6, di ...

                                               

Pagunungan Balkan

Pagunungan Balkan iku sawijining pagunungan ing sisih wétan Ujung Balkan. Pagunungan Balkan dawané 560 km wiwit saka the pucuk Vrashka Chuka ing tapel wates antara Bulgaria lan Serbia w’etan, terus mangétan liwat Bulgaria tengah terus menyang Cap ...

                                               

Jalur Sutra

Jalur Sutra iku jalur urutan liwat Asia Kidul sing diliwati déning karavan lan kapal laut, lan nggandhèngaké Changan, Tiongkok, karo Antiokia, Suriah, lan uga papan liyané. Pangaruhé kagawa tekan Koréa lan Jepang. Silih genti iki wigati banget or ...

                                               

Kali

Kali punika margi kanggé miyosipun toya saking dhataran ingkang inggil tumuju dhumateng dhataran ingkang langkung andhap. Lèpèn ugi dados satunggaling komponèn wonten ing siklus toya. Toya ingkang mili wonten ing lèpèn limrahipun asal saking toya ...

                                               

Kali Alabama

Kali Alabama, ing praja Alabama, Amérikah Sarékat, iku kawangun déning Tallapoosa lan Coosa, kang nyawiji watara 6 mil sakdhuwuré Montgomery. Kali iki mili mangulon tumuju menyang Selma, banjur mangidul nganti, watara 45 mil 72 km saka Mobile, la ...

                                               

Kali Amazon

Kali Amazon iku sawijining kali ig Amérika Kidul kang gedhé dhéwé sadonya, ya iku kanthi cacahing ilèn banyu kang luwih akèh tinimbang sepuluh kali gedhé sangisoré digabungaké dadi siji. Kali Amazon kapétung watara saproliman cacahing banyu kali ...

                                               

Kali Amu Darya

Kali Amu Darya - Amudarya tegesé segara utawa kali kang gedhé banget), iku sawijining kali kang paling dawa ing Asia Tengah. Amu iku asalé saka kutha Āmul, saiki dikenal minangka Türkmenabat. Kali iki kawangun déning patemon antara kali-kali Vakh ...

                                               

Kali Angara

Kali Angara iku sawijining kali sing dawané 1779 km dumunung ing Irkutsk Oblast lan Krasnoyarsk Krai, Siberia kidul-wétan, Ruslan. Kali iki mung siji-sijiné mili metu saka Tlaga Baikal, lan minangka sumber saka Kali Yenisei.

                                               

Kali Aras

Kali Aras iku sawijining kali kang dumunung ing nagara-nagara Turki, Armenia, Iran, lan Azerbaijan. Dawané kali watara 1.072 kilomèter. Amarga dawané lan tlatah ilèn kang jembaré 102.000 km², kali iki minangka salah siji kang gedhé dhéwé ing tlat ...

                                               

Kali Arthur

Cithakan:Infobox Australian place Kali Arthur inggih punika salah satungaling nama kanggé kali kaliyan kutha alit ingkang wonten ing segara sisih kilèn Tasmania, Australia. Nalika wonten ing sensus taun 2006, Kali Arthur lan tlatah sakiwa tengeni ...

                                               

Kali Asahan

Kali Asahan iku sawijining kali ing Sumatra Utara, Indonésia. Kali iki mili saka Tlaga Toba, ngliwati Porsea ing Kabupatèn Asahan lan mungkasi ing Teluk Nibung, Selat Malaka. Ing babagan pariwisata, Kali Asahan dimanfaataké minangka lokasi kagiya ...

                                               

Kali Cibeet

Kali Cibeet ya iku kali kang banyune bening ing Kabupatèn Cilacap Kali Cibeet ya iku kali kang mili ing wewengkon Kacamatan Dayeuhluhur Kabupatèn Cilacap Jawa Tengah, kang minangka anak kali lan uga tuk utama saka Kali Cijolang lan Ci Tanduy.

                                               

Kali Ciliwung

Kali Ciliwung iku salah siji kali kang iliné ngliwati kutha Bogor, Kabupatèn Bogor,Dhépok lan Jakarta, Indonesia. Saking 13 kali kang mili ing Jakarta, Kali Ciliwung duwé dhampak kang paling amba nalika mangsa udan, awit Ciliwung mili ngliwati te ...

                                               

Kali Cisadane

Kali Cisadane iku kali kang mili ing Provinsi Jawa Barat lan Provinsi Banten. Jembaré laladan panangkapan banyu watara 1.100 km2 lan dawané kali watara 80 km. Sumber asalé saka Gunung Salak lan Gunung Pangrango kang dumunung ing Kabupatèn Bogor, ...

                                               

Kali Comal

Kali Comal iku sawijining kali kang mili ing wewengkon Kabupatèn Pemalang, Provinsi Jawa Tengah. Miturut pamérangan administrasi talatah ilèn kali saka Departemen Pekerjaan Umum Indonésia, kali ini kalebu laladan Sub wewengkon kali Pemali - Comal ...

                                               

Kali Digul

Kali Digul iku kali ing Propinsi Papua, Indonésia. Muncul saka lèrèng kidul Pagunungan Maoke, kali Digul mili mangidul lan sabanjuré ménggok mangulon tumuju muarané ing Segara Arafura. Sadawaning kali iki ngliwati dhataran cendhèk kang kebak rawa ...

                                               

Kali Godavari

Kali Godavari iku kali suci kang mili ing India. Kali iki minangka kali utama ing India, asalé saka cedhak Trimbak ing Distrik Nashik, praja Maharashtra, India. Kali iki mili mangétan ngliwati praja Maharashtra lan Andhra Pradesh sabanjuré menyan ...

                                               

Kali Jagir

Kali Jagir inggih punika salah satunggaling anak Kali Mas. Kali punika kali ingkang dipundamel nalika jaman penjajahan Walanda ingkang milinipun dhatèng sisih wétan Kutha Surabaya. Kali Jagir punika papanipun manggén wonten ing Jl. Jagir Wonokrom ...

                                               

Kali Jordan

Kali Jordan iku kali ing Asia Kidul-kulon mili ngliwati Lembah Great Rift tumuju menyang Segara Mati. Miturut sajarah lan agama, kali iki minangka kali kang paling dianggep suci ing donya. Kali iki dawané 251 kilomèter 156 mil. Anak utawa cawang ...

                                               

Kali Kampar

Kali Kampar iku sawijining lèpèn kang mili ing Kabupatèn Kampar, Riau. Hulu Kali Kampar ana ing Pangkalan Kutha Baru, Sumatra|Sumatra Kulon. Tansaya kahilir kali iki tansaya amba lan volume banyuné uga tansaya akèh amarga ditambahi saka anak-anak ...

                                               

Kali Kongo

Kali Kongo iku kali kang gedhé dhéwé ing Afrika kulon-tengah. Dawané watara 4.700 km ndadèkaké kali iki nomer loro gedhé dhéwé ing Afrika. Kali lan anak-anak kali mili ngliwati alas udan kang jembaré nomer loro ing donya. Kali iki uga dadi nomer ...

                                               

Kali Lematang

Kali Lematang iku kali kang dumunung ing Kabupatèn Lahat, Sumatra Selatan. Ing kali iki tau tinemu jinis prahu jaman biyèn kang ingaran bidhuk. Rikala jaman biyèn kali iki kerep diliwati kapal rodha lambung kang nlusuri laladan lan mampir kanggo ...

                                               

Kali Mahakam

Kali Mahakam iku minangka kali kang gedhé dhéwé ing Provinsi Kalimantan Timur kang duwé muara ing Selat Makassar. Kali kanthi ukuran dawa watara 920 km iki ngliwati wewengkon Kabupatèn Kutai Barat ing sisih hulu, nganti Kabupatèn Kutai Kartanegar ...

                                               

Kali Mamberamo

Kali Mamberamo iku siji kali dawané 670 km kang dumunung ing sisih kidul Pagunungan Foja, Kabupatèn Sarmi, Provinsi Papua. Jeneng "Mamberamo" asal saka basa Dani - mambe kang tegesé gedhé lan ramo kang tegesé banyu. Sawetara suku terasing manggon ...

                                               

Kali Mindanao

Kali Mindanao, uga diarani Rio Grande de Mindanao, iku sawijining kali kang gedhé dhéwé ing Pulo Mindanao, Filipina pérangan kidul. Dawané watara 320 km, kali iki ngilèkaké banyu saka mayoritas tlatah pulo pérangan wétan, lan minangka urat nadhi ...

                                               

Kali Musi

Kali Musi iku siji kali kang dumunung ing Provinsi Sumatra Selatan, Indonésia. Dawané watara 750 km, kali iki minangka kang paling dawa ing Pulo Sumatra. Wiwit jaman Karajaan Sriwijaya, kali iki misuwur minangka sarana utama transportasi masaraka ...

                                               

Kali Oder

Kali Oder iku siji kali sing dawané 866 km, lan mili ngliwati Ceko, Polen lan Jerman nuju Segara Baltik. Awujud dadi salah satunggaling kasil Perang Donya II, kali iki dadi wates antara Jerman lan Polen, wiwit sungapan Neisse nganti kutha Mescher ...

                                               

Kali Opak

Kali Opak iku kali kang mili ing Kabupatèn Bantul, Laladan Istimewa Yogyakarta. Kali iki dawané watara 19 kilomèter lan muarané ana ing Samudra Hindia. Wektu ana lindhu kang kadadéan ing wewengkon Yogyakarta 27 Mèi 2006, pihak Badan Survei Géolog ...

                                               

Kali Porong

Kali Porong, iku siji anak kali Brantas kang sumberé saka Kutha Mojokerto, mili mangétan lan muarané ing Selat Madura. Jeneng Porong dijupuk saka jeneng siji kacamatan kang dumunung ing ujung kidul Kabupatèn Sidoarjo. Kali iki dadi tapel wates an ...

                                               

Kali Rogue

Kali Rogue yaiku sawijing kali kang mili ing negara pérangan Oregon, Amerika Sarékat. Kali iki dawané 346 km, kang mili mengulon saka Pagunungan Cascade menyang Samudra Pasifik lumantar Pasisir Gold. Kali iki dadi kali kang dawa dhéwé ing laladan ...

                                               

Kali Siak

Kali Siak iku sawijining kali kang dumunung ing provinsi Riau. Indonesia. Kali iki ana ing jalur pelayaran internasional. Ing pérangan hulu kali iki ana pabrik-pabrik klapa sawit. Sawijining kreteg, ya iku Kreteg Siak lagi digawé kanggo nyebrangi ...

                                               

Kali Sindu

Kali Sindu {Urdu: سندھ Sindh ; Sindhi: سنڌو Sindhu ; Punjabi Sindhu ; Hindi lan Sangsekerta: सिन्धु Sindhu ; Pèrsin: Hindhu حندو ; Pashto: Abasin ّآباسن" Bapaké Kali-kali "; Tibetan: Sengge Chu Kali Singa "; Cina: 印度 Yìndù ; Yunani: Ινδός Indos ...

                                               

Kali Wampu

Kali Wampu iku sawijining kali kang mili ngliwati 2 kabupatèn ing Sumatra Lor, Indonésia, ya iku Kabupatèn Karo lan Kabupatèn Langkat. Ing Kabupatèn Karo, hulu kali iki kaloka kanthi jeneng Lau Biang. Déné ing Langkat kaloka kanthi jeneng Kali Wa ...

                                               

Kali Wisła

Kali Wisła iku kali sing paling dawa ing Polen. Kali iki dawané 1047 kilomèter. Ing basa Latin lan basa Inggris kali iki diarani Vistula. Ing basa Jerman kali iki diarani Weichsel. Kali iki antarané mili liwat Warsawa lan Gdańsk, Cracow, Sandomie ...

                                               

Kali Yara

Kali yara inggih punika nama salah satunggaling kali ingkang manggèn wonten ing sisih leripun Victoria, Australia. Klai punika dipuntepang kanthi nama Birrarung kaliyan suku Wurundjeri ingkang manggèn wonten ing lembaah yarra. Kali punika panjang ...

                                               

Pratélaning kali ing Indonésia

Kali Citarum Kali Cikapundung Kali Serang Kali Progo Kali Cisadane Kali Jrakah Kali Ciliwung Kali Mas Kali Brantas Kali Gede Kali Oya Kali Comal Kali Serayu Kali Code Kali Porong Bengawan Sala Kali Lusi Kali Bogowonto Kali Pemali Kali Juwana Kali ...

                                               

Tanggul

Tanggul ya iku sawijining tembok miring bisa gawèyan manungsa utawa alami, kang digunakaké kanggo ngatur tingkat banyu. Biasané digawé saka lemah lan asring dibangun padha karo kali utawa pasisir.

                                               

Kali Tigris

Kali Tigris iku kali ing Mesopotamia kang mili saka pagunungan Anatolia ing Turki nganti Irak, dawané udakara 1.900 km.

                                               

Kapuloan

Kapuloan ya iku ranté utawa gugus kumpulan pulo-pulo. Tembung kapuloan ana hubungané karo tembung basa Indonésia arkipelago kang asal saka Yunani ἄρχι- - arkhi- lan πέλαγος - pelagos kang asal saka rekonstruksi linguistik basa Yunani abad tengaha ...

                                               

Karibia

Karibia utawa India Barat iku saklompok pulo kang dumunung ing Segara Karibia. Pulo-pulo iki kabentang saka kidul Florida menyang lor-kulon Venezuela ing Amérika Kidul. Paling ora dumadi saka 7000 pulo, pulo cilik, karang, lan caye. Kapuloan iki ...

                                               

Kutha

Kutha, miturut dèfinisi universal, yaiku panggonan urban kang dibédakaké karo désa utawa kampung. Miturut ukurané, padheté kang ndunungi, kawigatèn, utawa status hukum. Ing adminsitrasi pamaréntahan Indonésia, kutha iku pamèrangan wewengkon admin ...

                                               

Barcelona

Barcelona iku sawijining kutha ing Spanyol lan minangka kutha krajan wewengkon otonom Katalonia utawa Catalunya. Diyasa taun 230 SM, kutha iki dadi gladri arsitèktur lan dekorasi gaya modhèrnis lan Art Nouveau. Kuil-kuil lan wangunan karya arsitè ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →